Microsoft finančně rostl. Online divize se odlepuje ode dna

Microsoftu se, stejně jako mnoha dalším velkým technologickým společnostem, podařilo meziročně růst. Redmondská firma za poslední čtvrtletí vykázala příjem 17,4 miliardy amerických dolarů, což je meziroční nárůst o 7 procent. Čistý zisk poskočil na 5,7 miliardy dolarů a 68 centů na akcii. Ballmerova korporace tak lehce překonala odhady analytiků.

Microsoft v současné době na svých účtech drží 57 miliard dolarů, se kterými může nakládat dle svého uvážení. Velká finanční rezerva dobře slouží například strategickým akvizicím, jakou byl nedávný odkup komunikační služby Skype za 8,5 miliardy dolarů.

Peklo zamrzlo, internetová divize povyrostla

Microsoftu se daří růst zejména ve firemním segmentu. Nejsilnější divizí je oddělení podnikových aplikací, do kterých spadá například Exchange Server, SharePoint, kancelářský balík Office a nově také Forefront, který sem byl přesunutý ze serverové divize. Zejména nová verze Office 2010 dokázala nafouknout příjmy divizi o 8 procent na 5,6 miliardy dolarů. Kritiky ohledně zastaralého prodejního modelu na bázi licencí a upgradů jsou tak prozatím liché. Sluší se nicméně dodat, že Microsoft postupně realizuje přechod na modernější cloudovou bázi, například v podobě balíčku Office 365. Pokud by tedy čistě teoreticky měl nastat útlum prodejů klasických licencí, což hrozí zejména v SMB sektoru, může firma okamžitě nabízet cloudové varianty založené na paušálních poplatcích.

msksype.jpg
Skype sice bude samostatnou divizí odpovídající se přímo Ballmerovi, finance z ní se ale budou promítat do divize, do které spadá třeba Xbox 360.

Tradičně silná byla také serverová divize, které se meziročně podařilo vyrůst o 10 procent na 4,25 miliardy dolarů. Zde je Microsoft silný dlouhodobě a pozici si rovněž chce pojistit díky cloudu. Platforma Windows Azure nabízí alternativu k jeho klasickým produktům.

Po mnoha a mnoha letech se ledy hnuly také v internetové divizi. Ta sice stále vykazuje značné ztráty, propad se však podařilo zastavit a poslední kvartál byl v mínusu „pouze“ 494 milionů dolarů oproti 558 milionům před rokem. Nutno dodat, že předchozí fiskální čtvrtletí se ztráta vyšplhala na úctyhodných 728 milionů dolarů. Online divize je pro Microsoft spíše strategickou záležitostí, do které se neustále investuje, což je díky obřím prodejům v ostatních divizích možné. Softies potřebují internetový ekosystém, který podporuje ostatní produkty. Vyhlídky do budoucnosti jsou navíc o něco lepší. Zahájená spolupráce s Yahoo by měla začít generovat nějaké peníze a Bing už by nemusel být zase takovou černou dírou, jakou byl doposud.

Integrace Skypu a pár nejasných vyhlídek

Spolu s finančními výsledky se také o něco více objasnilo, jak to bude se Skypem. Ten sice bude samostatnou divizí pod vedením Tonyho Batese, finanční náležitosti ale budou součástí divize Entertainment & Devices, do které spadá hardware Microsoftu včetně Xboxu. Jeví se to poměrně logicky, Skype totiž nejspíše budou součástí zařízení jako Xbox a Windows Phone. O možném využití této komunikační služby jsem psal v dřívějším článku.

 

Podle údajů Microsoftu Skype v loňském roce vygeneroval příjem 860 milionů dolarů, který by letos měl narůst zhruba o 40 procent. Do jeho nové účetní divize by tak teoreticky mohlo přitéct kolem jedné miliardy dolarů navíc. Je ale pravdou, že Skype prozatím není nikterak výdělečným podnikem.

Jakkoli se dá finanční situace softwarového gigantu zdát dobrá a stabilní, ve vzduchu visí několik zásadních hrozeb. Zatímco mnoho IT firem stále více přesouvá těžiště svého byznysu blíže do Číny a dalších rozvojových trhů, Microsoft zde může mít problém, i když se, na rozdíl od Googlu, například snaží vycházet vstříc kontroverzním zákonům tamních vlád. Problematickou situaci Microsoftu jsem popisoval už dříve – zatímco například Apple v Číně může hardware dobře prodávat, Microsoft na tom se softwarem vlivem pirátství tak dobře být nemusí.

A druhý otazník se houpe nad prodejem osobních počítačů. Příjem z prodejů Windows meziročně poskočil pouze o 2 procenta na 4,87 miliardy dolarů a prodeje klasických počítačů začínají stagnovat vlivem nárůstu prodejů tabletů a mobilních zařízení. Vysvobozením proto mohou být v příštím roce Windows 8. Na odhady je ale brzy.

Diskuze (6) Další článek: Dropbox byl oceněn na 4 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,