Microsoft koupil výrobce velkých dotykových displejů Perceptive Pixel

Connect.cz z Toronta: Microsoft oznámil, že za nespecifikovanou částku kupuje šest let fungující společnost Perceptive Pixel (PPI) zabývající se vývojem a výrobou velkých dotykových obrazovek. Softwarový gigant tak rozšiřuje svoje působení v oblasti hardwaru a zároveň vzkazuje, že je nejvyšší čas přestat přemýšlet o kancelářském balíku Office tak, jako doposud.

Velká dotyková zařízení PPI se totiž na první pohled poměrně nelogicky stanou součástí divize Office. „Displeje od PPI zkombinované s hardwarem od našich OEM partnerů se stanou mocnými počítači postavenými na Windows 8 a otevřou nové možnosti pro práci a komunikaci,“ komentuje akvizici šéf divize Office v Microsoftu Kurt DelBene. „Díky spojení s Microsoftem budeme moci využít možností divize Office a naše technologie úzce propojit,“ dodává zakladatel a šéf PPI Jeff Han.

Microsoft s vizí

Za těmito ne zcela jasnými slovy se schovává jasná vize. Microsoft vidí, že se pozornost uživatelů stále více odklání od klasických počítačů a budoucnost má nakročeno k mnoha jiným zařízením. Je proto nutné změnit také prakticky několik let stejný kancelářský balík tak, aby i v následujících letech mohl být jednou z nejvýdělečnějších částí redmondské společnosti.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer ve svém vystoupení na partnerské konferenci v Torontu upozornil, že podrobnosti o chystaném Office 15 firma představí ještě letos v létě. Obecně se ale očekává to, že nová verze produktivních aplikací bude kromě klasické podoby dostupná také pro dotyková zařízení. Nejenom pro hybridní stroje a tablety, ale také pro chytré telefony a v budoucnu zřejmě i pro 27, 55 a 82 palců velké obrazovky, které nyní Softies budou dodávat na trh.

Office už nebude „pouhé“ vytváření tabulek a textů, ale dostane nový rozměr. Technologie PPI využívají například televizní stanice jako CNN, univerzity, společnosti v oblasti energetiky nebo vládní a vojenské organizace pro prezentování, komunikaci, spolupráci nebo třeba živé poznámky. Jeff Han v Air Canada Centre v praxi předvedl využití aplikace OneNote a zároveň ukázal aplikaci Storyboard, kterou PPI společně s obrazovkami dodává.

Do konceptu nové generace Office a nástrojů pro spolupráci to přesně zapadá. Steve Ballmer zároveň upozornil, že se displeje Perceptive Pixel určitě dočkají propojením s komunikačními nástroji Skype a Lync. Díky nedávné akvizici firemní sociální sítě Yammer navíc Microsoft získal platformu, díky které bude moci všechna zařízení propojit sociálním prostředím.

Propojení s dalšími produkty

Na displejích PPI velice svižně funguje operační systém Windows 8 a Ballmer má dokonce 82“ model ve své kanceláři jako hlavní pracovní nástroj. Displeje mají vlastnosti podobné displejům, které používají moderní chytré telefony a tablety. I přes svoji velikost zvládají plynulá multidotyková gesta a kromě toho je k dispozici také speciální pero.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft už s velkými dotykovými obrazovkami zkušenosti má. Aktuálně prodává druhou verzi stolečků PixelSense (dříve Surface).

Šéf Perceptive Pixel už dříve oznámil, že jeho společnost pracuje na technologii pro malé přístroje a je možné, že Microsoft bude chtít tohoto výzkumu využít při vývoji vlastního mobilního operačního systému Windows Phone. „PPI budeme postupně integrovat s našimi ostatními hardwarovými a softwarovými produkty,“ naznačuje Ballmer budoucí plány.

Redmond se postupně stále více dostává do hardwarové oblasti, podobně jako třeba Google s jeho brýlemi, automobily, Motorolou a dalšími hračkami. Microsoft před několika týdny oznámil vlastní tablet Surface a ve spolupráci se Samsungem už nějakou dobu prodává digitální dotykový stoleček PixelSense, jehož předchozí jméno bylo právě Surface.

Microsoft se do značné míry posouvá tam, kde je Apple a chce vyvíjet hardware a software společně. „Věříme, že zážitek pro uživatele při komunikaci s technikou může být lepší v případě, že hardware a software pracují společně,“ uvedl Ballmer při uvedení tabletu Surface. Jeho společnost sice stále nechává veliký prostor svým tradičním partnerům, zároveň jim ale začíná vstupovat do řemesla.

Steve Ballmer očekává, že se během dalšího roku prodá až 375 milionů nových zařízení s Windows a věří, že prodejní čísla Surface dosáhnou až na několik milionů. Společně s uvedením Windows 8 na trh zároveň přijde celá řada nových zařízení od partnerů společnosti, se kterými Ballmerova korporace nyní mnohem více spolupracuje.

Microsoft bude chtít samozřejmě dále prodávat také „velké tablety“ Perceptive Pixel. Největší verze je však nyní k dostání za 80 tisíc dolarů a bude důležité cenu snížit. „Rozhodně musíme zapracovat na dostupnosti a sražení ceny,“ konstatuje hlavoun Redmondu.

Diskuze (34) Další článek: HP představilo čtyři stylovky „vše v jednom“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,