Microsoft se pochlubil s hospodařením. Rychle nakupte Lumie. Už brzy to bude sběratelská rarita

Microsoft se pochlubil se svým hospodařením ve druhém čtvrtletí fiskálního roku (ten jeho začíná v červnu). Druhé čtvrtletí kopíruje vánoční sezónu, za kterou firma oznámila obrat ve výši 24,1 miliard dolarů. Čistý zisk se vyšplhal na 5,2 miliard dolarů.

Dařilo se Office (celá sekce Productivity & Business meziročně poskočila o 10 %), serverům a Azure (8 %), ale horší to už bylo v sekci More Personal Computing (-5 %).

Lumie se stávají sběratelskou exotikou

Tu tentokrát ke dnu netáhly Windows, které si meziročně polepšily o 3 %, ale herní příjmy (slabší zájem o Xboxy a jeho služby) a pak mobilní sekce.

Microsoft loni prodal divizi hloupých telefonů Foxconnu a postupně končí i se svými chytrými Lumiemi. Tržby z prodeje telefonů se propadly o 81 %, což představuje pokles o 878 milionů dolarů. Srovnáním tržeb z předchozích let tak během Vánoc prodal Microsoft telefony v hodnotě okolo 200 milionů dolarů.

200 milionů dolarů je hodně peněz, nicméně během Vánoc 2015 činily tržby z prodeje telefonů Microsoftu 2,3 miliard dolarů!

Dobrá, ale kolik je to asi kusů? Pomohou odhady Gartneru. Zatímco v druhém čtvrtletí roku 2016, tedy od dubna do června, se dle něj prodalo na celém světě 1,9 milionů telefonů s operačním systémem Windows, v následujícím letním čtvrtletí (červenec až září) to bylo už jen 1,5 milionů kusů. Jelikož se tržby Microsoftu z prodeje telefonů propadly i během Vánoc, takže k žádné extra poptávce asi nedošlo, lze předpokládat, se počet prodaných telefonů přiblížil pouhému milionu.

Jen pro srovnání, zatímco se během léta prodalo 1,48 milionů kusů telefonů s Windows, v případě Androidu to bylo 327,67 milionů kusů a Apple prodal 43 milionů iPhonů.

Diskuze (53) Další článek: Elon Musk rozjíždí další projekt. Chce kopat tunely, aby ulevil dopravě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,