Nechce se vám? Udělá to za vás Pikr nebo někdo jinej

Vyzkoušejte služby Pikr.cz a NěkdoJinej.cz, kde jednoduše zadáte úkol a někdo jiný jej udělá. Anebo naopak, udělejte drobnou práci za někoho jiného a můžete si vydělat.

Od teď už nemusíte pracovat. Dělejte jen to, co vás baví. Potřebujete vyklidit dům nebo nakoupit? Zadejte poptávku a čekejte, než se vám někdo ozve. Nechte práci na ostatních.

Do Česka se vplížila nová „služba služeb“, která řeší reálný problém – potřebuji něco udělat, ale nevím, kdo by se o to mohl postarat (nebo umět). Blíže se podíváme na dvě nové české služby Pikr.cz a NěkdoJinej.cz.

pikr/Tržiště mikroprací  Pomocník ihned k ruce - Google Chrome.png
 Pirk.cz
pikr/NekdoJinej.cz - nemohl by to za Vás udělat někdo jinej Trh mikroprací nyní i v ČR. - Google Chrome (4).png
NěkdoJinej.cz

Obě dělají v základu to stejné – zajistí spojení od zadání poptávky až po výběr člověka, který danou práci pro vás (rád) udělá. Samotná realizace poptávané práce je ale na vás, resp. na člověku, se kterým se dohodnete. Žádná služba nedává garanci, že práce bude úspěšně odvedena – je to ale pochopitelné, garantovat to ani nemohou.

Hledáte pomoc nebo pomáháte?

Na obou službách jsou dva typy lidí – ti, kteří hledají pomoc, a ti, kteří naopak pomáhají. Když něco potřebujete, jednoduše zadáte poptávku, kde uvedete veřejný a neveřejný popis úkolu, lokalitu a termín, kdy je třeba úkol provést. Nesmí chybět cena, která je nanejvýš důležitá.

Uživatelé pak už jen přijdou, podívají se na úkoly, a když se jim nějaký zalíbí, mohou nabídnout částku, za kterou práci vykonají (konkurenční nabídky se nedozví, ty vidíte jen vy). U nabídek je možné veřejné komentování a upřesňování požadavků.

pikr/Úkoly čekající na Pikra  Pomocník ihned k ruce - Google Chrome.png
 Čekající úkoly na Pikr.cz
pikr/NekdoJinej.cz - nemohl by to za Vás udělat někdo jinej Trh mikroprací nyní i v ČR. - Google Chrome (3).png
Čekající úkoly na NěkdoJinej.cz

Až to klapne

V rámci webů můžete mezi sebou komunikovat, detaily práce už si můžete samozřejmě dohodnout osobně. Na konci je akorát nutné, abyste uvedli, zdali byla práce dokončena a jak jste byli vzájemně se sebou spokojeni.

Hodnocení je důležité. Pomůže s důvěrou k zadavateli úkolů, tak i k jejich vyhotovitelům.

pikr/Posekání zahrady - cca 300 m2  Pomocník ihned k ruce - Google Chrome.png
Detail úkolu na Pikr.cz
0NekdoJinej.cz - Generální oprava motoru Jawa Robot - Google Chrome.png
Detail úkolu na Pikr.cz

Důvěra na prvním místě

Síla této služby stojí především na úspěšně odvedených prací. Je tedy nutné prosít uživatele a oddělit zrno od plev. Základem je tedy ověření, že za daným profilem skutečně sedí reálný člověk.

Na Pikru se můžete nechat zdarma ověřit pomocí video hovoru, připravují ale další způsoby ověření. NěkdoJinej.cz ověřuje pomocí poštovní adresy – na zadanou korespondenční adresu vám pošlou dopis s autorizačním kódem, takže poté budete vidět jako „ověřený uživatel“.

Pikr nebo NěkdoJinej?

Zásadní otázka zní – kterou službu využít? Grafika je hodně subjektivní záležitost, nicméně Pikr působí uceleněji a přehledněji. Gigantická hlavička NěkdoJinej vás neustále nutí rolovat. V případě Pikru platí zlaté pravidlo, že někdy „méně znamená více“.

Když už ale něco potřebujete, nebo naopak máte času na rozdávání, pravděpodobně vyzkoušíte obě služby. Funkčně si jsou v zásadě dost podobné (skoro až identické). Nutno dodat, že Pikr je o pár týdnů služebně starší.

Pozor na nabídky

Reklamní nabídky (ze stran zadavatelů) a běžné pracovní inzeráty nejsou asi věci, které by návštěvníci těchto webů čekali. Správci obou webů by si měli dát pozor, aby se z toho nestalo doupě inzerátů od firem, které jen hledají běžné zaměstnance. Běžná zaměstnání tyto služby nenabízí.

Diskuze (22) Další článek: Yahoo nabízí vlastní plugin pro prohlížeče a mobily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,