Nejlepší bezplatný program pro 3D modelování

Postavy, budovy, předměty či terén. Je spousta věcí, které můžete vymodelovat v trojrozměrné grafice. Jaký program k tomu použít, abyste nemuseli sáhnout do peněženky?

Je velké množství programů pro práci s trojrozměrnou grafikou. Profesionální a pokročilé nástroje stojí často astronomické částky. Běžný uživatel si s nimi legálně moc nepohraje. Existují ale také programy, které nabídnou přívětivé prostředí, intuitivní ovládání a kvalitní výsledky za nulovou částku.

Mohlo by vás zajímat:

Zeptali jsme se proto na diskuzním fóru Živě.cz našich čtenářů, jaký bezplatný program pro 3D modelování by doporučili ostatním. Přestože diskutující často dodávali lehce off-topic reference na placené programy, bylo zmíněno dost tipů na software zdarma, z nichž vám nabízíme následující koktejl ke stažení a vyzkoušení.

Blender

Že se stane právě Blender nejčastěji doporučovaným programem, není až takové překvapení. Tento nástroj pro 3D grafiku si v ničem nezadá s drahými profesionálními aplikacemi a právem disponuje silnou uživatelskou i nadšeneckou komunitou. Blender je bezplatný program umožňující 3D modelování, animace, renderování, interaktivní vytváření a přehrávání.

blender.png

Na projektu vývojáři neustále pracují a vydávají nové a nové verze, které vylepšují ovládání, prostředí a přidávají propracovanější funkce. Velkým podporovatelem Blenderu byl na fóru čtenář s přezdívkou forseti. Ten jej považuje za ideální pro modelování, texturování, animování i rigování.

Zároveň s tím reaguje na výtky diskutujícího KvakMekRampa, který považuje uživatelské prostředí Blenderu za příšerné (stejně jako někteří další přispěvatelé). Podle forsetiho se ale tento nedostatek týkal starších verzí a autoři programu na vylepšení prostředí značně zapracovali, takže je to nyní úplně něco jiného.

Google SketchUp

Velkou popularitu mezi diskutujícími na fóru si rovněž získal 3D modelovací nástroj od Googlu, který se tak dostal hned na druhé místo v naší nabídce. S Google SketchUp lze vytvářet velice propracované a efektní trojrozměrné modely, přičemž hlavní specializací programu jsou návrhy staveb (budov) a jejich interiérů.

google-sketchup.png

Díky tomu, že je program z rodiny Google aplikací se můžete těšit na provázání s dalšími jeho službami, např. Street View. Modelování v programu přitom není až tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. To zmiňuje třeba EskymakCZ, který sebekriticky píše, že se s ním dokázal naučit i on.

Čtenář jxjl, který jinak podporuje Blender, ale SketchUpu vytýká, že není příliš možné vyexportovat výsledek do nějakého běžného grafického formátu. K tomu už je podle něj nutné si připlatit.

Wings 3D

Program určený primárně k modelování, přičemž jeho důležitým úkolem je přiblížit modelování i méně zkušeným uživatelům. Obsahuje přehledné, intuitivní a upravitelné prostředí a snadné ovládání. Nabízí řadu modelovacích nástrojů, podporu světel a různých materiálů, ale nenaleznete zde žádné funkce pro animaci.

wings3D.png

Wings 3D je samozřejmě možné využívat zcela zdarma, a to i pro komerční účely. Program, který je primárně určen k low poly modelování, doporučují opět jxjl a také quaker66 či md6hashtable. Bez dalších komentářů.

Stáhnout Wings 3D (8,6 MB)

DAZ Studio

Další modelovací a animační program, který využijí jak nadšení začátečníci, tak zkušení modeláři. Lze si stáhnou tisíce různých šablon a figur, které můžete podle vlastních potřeb upravit a dotvořit. Hodí se především na tvorbu 3D postav a avatarů, k ilustraci knih či komiksů, ztvárnění videosekvencí atd.

DAZ-studio.jpg

Renderovací schopnost a rychlost programu je také na velice dobré úrovni. Ideální je jej zkombinovat s použitím dalších bezplatných nástrojů společnosti DAZ Productions. Jako nástroj vhodný pro začínající nadšence jej doporučuje již jednou zmíněný md6hashtable.

Stáhnout DAZ Studio (911 MB)

Bryce

Právě Bryce je vhodný nástroj pro doplnění tvorby z DAZ Studio. Zatímco to se specializuje na tvorbu postav, Bryce od stejného autora je určen primárně na modelaci krajiny a prostředí. Vytvoříte s tím trojrozměrný terén, osázíte divokou zvěří, rostlinami, stromy i osobami. Krajinu obohatíte o nádherné efekty vody, oblohy, skály, oblak či mlhy.

bryce.jpg

To vše zvládnete s pomocí přednastavených šablon nebo vlastních návrhů. Kromě tvorby architektury prostředí jej můžete i kompletně animovat. Program pro tvorbu krajinek a jako doplnění dalších produktů od DAZ doporučil Pablitos.

Stáhnout Bryce (253 MB)

Sculptris

Trojrozměrné modelování a trojrozměrné malování, to je to, co nabízí utilita Sculptris, která v podstatě slouží jako bezplatná varianta k profesionálnímu nástroji ZBrush stejného autora. Z toho důvodu se Sculptris orientuje na začínající uživatele, kteří potřebují k modelování nejprve přičichnout, aby v případě většího zájmu zakoupili většího bratříčka.

sculptris.jpg

Snaží se o co nejpohodlnější ovládání v kombinaci myši a klávesnice, prostředí nástroje je líbivé a překvapivě svižné a výsledky velice dobré. Na stránkách autora dokonce najdete řadu filmových tutoriálů pro zvládnutí základních modelovacích technik, takže se se Sculptris naučíte dost rychle.

Pro stažení bezplatné verze je nutné se na stránkách autora zaregistrovat, díky čemuž obdržíte e-mail odkazující na instalační soubor.

Stáhnout Sculptris

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (31) Další článek: Týden Živě 178: Revoluce v ovládání má jméno Leap

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,