Neradostné, truchlivé prodeje PC v roce 2015

Analytické společnosti vydaly svoje hodnocení roku 2015 a pro počítače to bylo jedno z nejhorších let. Že to bude problém, se vědělo, ale naděje se vkládaly do příchodu Windows 10 a procesorů Skylake. Upgrade na Windows 10 zadarmo ale tolik nemotivoval k obnově hardwaru a procesory Skylake zasáhly příliš pozdě. 

Všichni doufají v letošní oživení, kdy firmy začnou přecházet na Windows 10. Razantní růst se ale nečeká, teď by potěšilo i zastavení poklesu.

IDC a Gartner počítají prodané kusy trochu jinak, takže se jejich absolutní čísla mírně liší, trendy ale potvrzují obě analytické firmy. 

Klepněte pro větší obrázek

Celý trh spadl o více jak deset procent a mezi výrobci jedině Apple může vykázat růst prodejů i tržního podílu. Lenovo obhájilo svou první pozici, navýšilo tržní podíl a klesalo méně než celý trh. Ostře ale narazil Acer, který se propadl skoro o osmnáct procent (15 % u Gartneru) a vyměnil si pozici s Apple. Nedařilo ani „ostatním“, zbytek výrobců se propadl o téměř dvacet procent.

Pokud se budeme dívat jen na výsledky za poslední čtvrtletí, které by mělo právě naznačovat přechod na Windows 10 a Skylake, vypadají výsledky podobně.

Klepněte pro větší obrázek

Je ale vidět úspěch Asusu, kterému se podařilo výrazně zlepšit podíl, a uvidíme, nakolik to dokáže potvrdit i v letošním roce. Velký pokles u HP může mít na svědomí oddělování počítačů do nově vzniklé HP Inc. V HP věří, že rozdělení a zjednodušení struktury pomůže soustředit vývoj tam, kde to bude mít smysl. Rok 2016 tak bude také pro HP Inc zásadní.

Tato čísla nezahrnují tablety ani servery, jde jen o stolní počítače, notebooky, Chromebooky a pracovní stanice. Problém v IDC číslech tak může znamenat vyřazení počítačů 2-in-1 - Windows počítačů s odtrhávací klávesnicí, ktré třeba v případě Aceru tvoří silnou část portfolia. ale ani při započítání tabletů bychom ale růst trhu neviděli. Tablety jsou také na ústupu a jejich prodeje klesají. Při započítání tabletů by v kladných číslech už nemusel skončit ani Apple.

Letos se velké naděje vkládají do firemních nákupů, kde dosluhují notebooky z éry Windows 7 a starších Windows. Pro výrobce jsou nadějí i počítačoví hráči, kteří letos budou upgradovat nebo pořizovat zcela nové počítače kvůli virtuální realitě.

zdroj: IDC, Gartner

Diskuze (50) Další článek: Nastal čas skoncovat s mobilními telefony

Témata článku: , , , , , , , , ,