Norská armáda už Oculus Rift zkouší i v tancích

Brýle pro virtuální realitu – Oculus Rift sice ještě stále nejsou ve finální verzi, už byl ale představen druhý vývojářský prototyp, který má vyšší rozlišení, vylepšený displej i odezvu a nové senzory. Oculus Rift však nemusí sloužit pouze na hraní ve virtuálním světě, ale je ideální i pro pohodlné zobrazení okolní reality přes vzdálené kamery. Nedávno se tak například objevila kombinace stereokamer na dronu, které se otáčí dle toho, jak otáčíte hlavou s nasazeným Oculusem. Můžete tak vyzkoušet, jaké to je být volný jako pták.

Další novinku představila norská armáda, která brýle integrovala pro použití v tanku. Řidič má v tanku velmi omezený pohled, v rámci testovacího projektu ale tvůrci umístili kamery na všechny strany tanku. Obraz z těchto kamer je přenášen do počítače v tanku, který pak vytváří jednolité panorama, které lze přirozeně prohlížet skrze Oculus Rift.

 2014-05-05 v 17.38.09.png
Voják v tanku s nasazenými brýlemi Oculus Rift HD

Řidič má tak k dispozici stejný výhled jako kdyby seděl na tanku, avšak může být ukrytý uvnitř. Jak je vidět, testovací nasazení probíhá s novější generací s rozlišením Full HD.

 2014-05-05 v 17.36.37.png
Jeden z párů kamer poskytující trojrozměrné snímání okolí, které se trojrozměrně zobrazuje i přes Oculus Rift

Jak se vyjádřil jeden z velitelů, kamerový systém pro tanky samozřejmě existuje, ale jeho cena je přes sto tisíc dolarů, speciální brýle pak stojí 35 000 dolarů. Vytvořený systém používá kamery za cenu kolem 2 000 dolarů a brýle Oculus Rift s cenou 350 dolarů.

 2014-05-05 v 17.38.33.png
Řidič tanku nemusí vůbec vykouknout z tanku, vidí všechno.

S použitím klasického počítače lze i velmi snadno do obrazu zapracovat další informace, které jsou běžné z moderní bojových her – mapy, různé údaje o vozidle, okolí a podobně. I když se jedná o testování, počítá se s ostrým nasazením, přičemž sám šéf vývoje vítá nedávnou koupi Facebookem, který podle něj poskytne potřebné finance a bude tak dostatek brýlí v prodeji. Celé video si můžete prohlédnout na stránkách Tu.no.

Diskuze (26) Další článek: Data pro Microsoft nikdy nebyla tak sexy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,