Nové české ICQ 7.7: balast, Nova a Voyo

ICQ přešlo od Centra pod televizi Nova. Spolu s tím byla vydána nová verze klienta v nových barvách a s novými funkcemi.

CET 21, provozovatel televize Nova, převzal otěže nad komunikační službou ICQ pro Českou republiku. U této příležitosti vyšla nová verze ICQ 7.7, která je sladěná do modré barvy a prošpikovaná vším, co Nova nabízí.

Jen pro připomenutí: dlouhou dobu bylo české ICQ pod taktovkou Atlasu, později v rámci sloučení přešlo pod Centrum Holdings (Centrum.cz). Komunikační službu ICQ před rokem od AOLu odkoupil ruský investiční fond, který se asi příliš nespokojil se zisky z reklam. Ať už to byla vina Centra v jakékoliv míře, nelze zapomenout na fakt, že zájem o ICQ postupně klesá – především kvůli globálnímu zájmu o Facebook.

Čerstvou krev do žil mu má vstříknout Nova. Na Slovensku se o ICQ postará televize Markíza.

Instalace? Buďte opatrní

Ještě než novému ICQ otevřete dveře do svého počítače (stažení instalace), buďte obezřetní, kam ho všude pustíte. Autoři šibalsky „zamaskovali“ pár voleb při instalaci, takže si pořádně rozmyslete, co ve druhém kroku instalace povolíte. Sice pod úplnou instalací je vše zmíněno, jak ale víme, uživatelé nečtou.

WindowClipping.png WindowClipping (2).png
 Instalace ICQ • Před výběrem částí buďte opatrní

Většina z instalovaných částí opravdu není nutná, zvláště když nechcete do počítače instalovat kdejaký balast:

  • Po dokončení instalace spustit aplikaci ICQ
  • Umístit ikonu ICQ 7.7 na plochu
  • Umístit ikonu ICQ 7.7 do panelu rychlého spouštění
  • Nastavit ICQ Search jako výchozí vyhledávač
  • Nastavit ICQ Search jako domovskou stránku
  • Nainstalovat panel nástrojů ICQ
  • Umístit zástupce služby ICQ Search na pracovní plochu
  • Nainstalovat nástroj ICQ Guard a chránit s ním nastavení vyhledávání
  • Instalovat ICQ srovnání cen od Heureka.cz – Pouze Firefox

Většina neznalých uživatelů rychle odklepne instalaci a pak se už jen diví, proč má místo Seznamu jinou domovskou stránku a co že to jsou v prohlížeči za nové lišty.

ICQ.png
 Přihlašovací okno

Brána do světa Novy a Voyo

Hned po spuštění vás uvítá okno, kde snadno vyhledáte své přátele, připojíte se k dalším sociálním sítím a dozvíte se, že lze ICQ používat i na chytrých telefonech.

Vítá vás aplikace ICQ.png
 Uvítací obrazovka

Při každém spuštění na vás automaticky vykoukne velká obrazovka ICQ Zones, která ukazuje to „nejlepší“, co aktuálně na webu Novy můžete najít. Upoutávky na vysílané pořady, videa, filmy, a magazín pro muže, ženy a o hrách (vše od Novy).

ICQ Zones.png
 ICQ Zones ukazuje vše, co by mohlo fanoušky Novy zajímat

Všudypřítomné Voyo dává tušit, že se vám Nova snaží vnutit kdejaký pořad či film, který je ke zhlédnutí samozřejmě až po zaplacení. Automatické spouštění ICQ Zones jde naštěstí vypnout v nastavení, stačí tam zrušit položku „Přihlásit“ -> „Otevřít obrazovku ICQ Xtras…“.

V dolní části okna s kontakty najdete několik funkčních tlačítek. Kromě ICQ Her (tyto jsou opravdu od ICQ) a Vyhledávání přátel se vždy po klepnutí na ně otevře okno webového prohlížeče s nějakou stránkou Novy – filmy a seriály, celebrity či zpravodajství.

ICQ (3).png
 Seznam kontaktů a dolní tlačítka

U ICQ Her stojí za pozornost hned dvě věci. Při prvním spuštění jste dotázáni, jestli ICQ může posílat zprávy o hrách na všechny přihlášené sociální sítě, tedy nejen na vnitřní sociální síť ICQ, ale také na Facebook a Google Talk. Je to dobrý způsob, jak přilákat vaše kamarády k hrám na ICQ (a samozřejmě nejen k nim).

Hry ICQ.png
 ICQ umí automaticky posílat zprávy na připojené sociální sítě

A když okno s hrami zavřete, zeptá se vás, jestli náhodou nechcete umístit ikonu her na plochu počítače, abyste na ně nezapomněli.

Facebook a Google Talk jako záchrana

Kromě samotné komunikace skrze ICQ (a jeho vnitřní sociální síť) můžete originálního ICQ klienta propojit s Facebookem a Google Talkem. Nejedná se ale o žádnou novinku, bylo to možné už ve verzi 7.6 ze srpna loňského roku. K tomu samozřejmě audio a video hovory a  zasílání SMS.

ICQ (2).png
 ICQ zlvádá Facebook a Google Talk

Nutno dodat, že přítomnost Facebooku může být docela důležitá, protože samotná síť ICQ dnes už není až tak lákavá (jako dříve). Facebook je rozumný krok, který může ICQ udržet delší dobu při životě – dokud většina lidí nepřejde z ICQ jinam (trend napovídá, že se tak může stát). Třeba na samostatný oficiální klient Facebooku.

Sňatek z rozumu

Jak už jsme psali v lednu, na Facebooku jsou přes tři miliony Čechů, počet aktivních uživatelů ICQ je ale neznámý. ICQ už dlouhou dobu žádná oficiální čísla nezveřejnilo. Před delší dobou sice hovořilo o dvou milionech uživatelů, takový počet je dnes ale pasé.

CET 21 má na českém trhu zajímavou pozici, především díky Nově, což je dost silná mediální zbraň. Když bude chtít, určitě přiměje spoustu svých diváků k vyzkoušení nového ICQ.

Nova za to (mimo jiné) naopak získá vyšší návštěvnost na svých webech, které tak budou pro inzerenty zajímavější. A samozřejmě tu máme již zmíněné Voyo.cz, pro které může být spojení přínosné.

Stáhněte a vyzkoušejte

Nové ICQ 7.7 najdete ke stažení na oficiálním webu icq.nova.cz.

Kdybyste chtěli ICQ bez přítomnosti Novy, můžete si stáhnout čistou nebrandovanou verzi ICQ klienta:

Diskuze (86) Další článek: Western Digital začal prodávat externí disky My Book Thunderbolt Duo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,