Nové evropské datacentrum Facebooku poběží na 100% obnovitelných zdrojích

Facebook staví v Irsku nové obří datacentrum, které bude ve městě Clonee a ponese označení EU2. Bude se jednat už o šesté datacentrum Facebooku, které bude ale něčím výjimečné.

Základem bude samozřejmě využití 100% obnovitelných zdrojů pro napájení, v tomto případě půjde o větrné turbíny. Facebook ale u tohoto datacentra také poprvé použije technologie a architekturu, která je kompletně založená na projektu Open Compute.

To je samozřejmě problém především pro ostřílené dodavatele jako je Cisco, Microsoft a další, kteří dodávají infrastrukturu právě pro servery, datacentra a další formy počítačové a síťové části. Architektura je založena na otevřených standardech a podle informací to Facebooku umožní ušetřit až dvě miliardy dolarů v operačních nákladech.

Projekt Open Compute mění přístup k tomu, jak jsou datacentra navrhovaná a spolupracují na něm i Apple, Rackspace, Juniper Networks, Cisco a další. Jde především o efektivitu designu, který je postaven na moderních procesorech od Intelu, AMD i ARMu.

Právě o efektivitě využití zdrojů je moderní boj velikánů jako je Google, Apple, Amazon nebo Facebook, kteří musí ukládat a zpracovávat obrovské množství dat uživatelů v datacentrech po celém světě.

Diskuze (18) Další článek: Jak nejlépe ohlídat plnění smluv?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,