Nové grafické karty Pascal se prodávají jako housky na krámě, Nvidia oznámila rekordní příjmy i zisky

Společnost Nvidia zveřejnila nové finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí roku 2017 a čísla jsou ve srovnání s předchozím rokem v rámci stejného období přímo ohromující.

Pokud jde o příjem, Nvidia dosáhla na 2 miliardy dolarů, což je o 54 % více než ve stejném období minulý rok (1,3 miliardy dolarů). Čistý zisk vzrostl o 161 % z předchozích 245 milionů dolarů na 639 milionů dolarů. Nvidia také dokázala zvýšit už tak velmi vysokou marži z 56,3 % na 59 %.

Hlavním důvodem jsou především vysoké prodeje grafických karet postavených na architektuře Pascal. S tím souvisí úspěch nejen v herní oblasti (řada GeForce), ale i profesionální (Nvidia DGX-1, Tesla), protože nová architektura se používá třeba i pro zpracování hlubokých neuronových sítí a big data.

Nvidii se navíc daří prosadit nejen v serverech a datacenterech, ale také například v chytrých automobilech, kde její platformy tvoří „mozek“ zpracování dat ze senzorů a běh umělé inteligence v reálném čase. Nová generace Nvidia Drive PX 2 bude například součástí všech vozů od Tesla Motors.

Je jasné, že za část úspěchu může i slabší pozice AMD v oblasti grafických karet, což do budoucna nikdy dobré znamení pro zákazníka. Nvidii sice vznikají noví soupeři například v datacentrech v podobě specializovaných čipů, v herní oblasti ale stále posiluje na úkor AMD.

Zdroj obrázku: Wikipedia

Diskuze (17) Další článek: Wi-Fi integrovaná přímo v čipsetu? U Intelu pravděpodobně už příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,