Nový Android 4.4: co umí nový mobilní systém Googlu

Měl se jmenovat Key Lime Pie, ale zvítězila tyčinka KitKat. Nový Android 4.4 přináší drobné změny designu, nové funkce a podporu nových senzorů.

Android 4.4 je na scéně. Těšili jsme se na spoustu novinek, a také jsme se jich spousty dočkali. Nikdo pořádně nevěděl, co nového si Google nachystal, zda půjde o revoluci, nebo klasickou vývojovou evoluci. Je to tak půl na půl – nový Android 4.4 má spoustu zajímavých vylepšení a podporuje mnoho nového, ale revoluční wow efekt, který máme tolik rádi, se nedostavil.

01.jpg 
Opět panáček Android, tentokrát stylově převlečený v designu poslední verze systému - Androidu 4.4 KitKat
02.png 03.png 04.png
05.png 06.png 07.png
08.png 09.png 10.png 
Tak šel čas – od Cupcake po KitKat. Cesta trvala jen něco málo přes pět let.

Zároveň s novým systémem představil Google také nový telefon Nexus 5. Seznamte se s ním blíže na MobilManii:

Nové požadavky na systém

Operační systém Android + smartphony nižší i střední třídy = optimální uživatelský zážitek. Doposud se jednalo o vzorec, do kterého jsme nemohli položit rovnítko. Google však nově zapracoval na optimalizaci systému a výsledkem je skutečnost, že i levnější přístroje by s Androidem 4.4 měly běžet plynule – systém totiž nově jako minimum pro svůj optimální a plynulý běh nevyžaduje rovný 1 GB operační paměti, ale vystačí si i s menšími hodnotami. Minimum by nemělo jít pod 512 MB. Google se pochlubil lepším multitaskingem, optimalizací náročných procesů, chytrým vypínáním nepotřebných procesů na pozadí i optimalizací běhu vlastních aplikací, jako je Chrome či YouTube.

11.jpg 12.jpg
V nastavení bude nově možno porovnat náročnost aplikací vůči sobě (na stupnici 0 - 100 %) a zjistit o ní ještě více detailů, než bylo doposud možné

Drobné změny v grafice

Striktně daná neprůhledná lišta v případě ovládacích kláves na displeji, stejně tak jako striktně neprůhledná stavová roletka s modrými ikonami (pokud se jednalo o čistý nebo jen lehce upravený Android), je minulostí. Nově jsou obě lišty průhledné a tak pod nimi lze vidět použitou tapetu. Piktogramy ve stavové roletce se potom převlékly do neutrálního bílého kabátku.

13.jpg
Od Androidu 4.4 dále budou stavová roletka i softwarová ovládací tlačítka postrádat černé pobarvení

Další změnou v grafice systému je fullscreen mód. Nový Android 4.4 podporuje zobrazení aplikací na opravdu celou obrazovku, tedy dojde ke skrytí stavové roletky i ovládacích tlačítek. Nová je také hromada animací a přechodů, které jsou rovněž dány k dobru pro vývojáře. Při přehrávání hudby zvládne systém sám zobrazit ve fullscreen režimu obrázek alba na zamykací obrazovce a nabídnout ovládací prvky přehrávání. Grafického přepracování se dočkala i aplikace e-mail a správce stažených aplikací.

14.jpg 15.jpg 16.jpg
Cover alba a ovládací prvky přímo na lockscreenu, fullscreen režim a nová podoba aplikace Hangouts

Nový kabát i funkce dostala telefonní aplikace, která podle toho, jak často voláte jednotlivé kontakty, bude tyto lidi nabízet přednostně při procházení telefonním adresářem. Pokud vám při příchozím hovoru zavolá neznámé číslo, které nemáte uloženo v adresáři, telefon sám za pomocí Google Map a Google Now projede databází a zkusí k onomu číslu přiřadit firmu či podnikatele. Výrazné změny zaznamenala aplikace Hangouts – nově v sobě integruje SMS zprávy, IM zprávy, hlasové i videohovory.

Nový systém, nové periferie

Google zdá se zapracoval na tom, abyste s Android smartphonem mohli používat vše, co vás napadne. Například tisk přes Wi-Fi či přes cloudové služby jsou zabudovány přímo v systému, není tak potřeba aplikací třetích stran. Ale i ty budou stát na roveň řešení od Googlu a dostupné budou přímo z aplikace Galerie. Vylepšení se dočkala i funkce NFC, která nyní podporuje tzv. Host Card Emulation. Ve zkratce, díky této novince se každá aplikace může chovat jako NFC karta a přímo s mobilem tak půjde platit, využívat zákaznické bonusy atd., a to bez nustnosti secure elementu v zařízení.

17.jpg 18.jpg
Přepracována byla aplikace QuickOffice, umožní přímé ukládání souborů na Google Drive i do dalších cloudů

Přibyla rovněž snadná podpora příslušenství, jako je detektor kroků a krokoměr a zavedeno bylo nativní zpracování získaných dat přímo systémem. Senzory mohou být nově integrovány přímo v telefonu, nepotřebujete žádné speciální příslušenství. Rovněž nově je nyní podporován infraport přímo systémem, opět netřeba programovat samostatné aplikace. Z některých aplikací, např. QuickOffice

Samozřejmostí je hromada dalších drobných vylepšení a oprav. Milou novinkou pro nás mobilmaniaky, obzvláště při recenzích, bude podpora nejen pořizování screenshotů, ale rovnou videí s tím, co se děje na obrazovce. Natáčení videonávodů tak bude nově hračkou. Ze služby Google Now nebo kdekoliv z domovské obrazovky půjde nově vyvolat vyřčením „OK, Google!“ hlasové ovládání. Novou funkcí je také podpora pro energeticky nenáročné přehrávání hudby. Od této verze Androidu dále budou moci zařízení s vlastním audioprocesorem použít pro přehrávání hudby na pozadí tento procesor místo hlavního a spotřebovat tak méně energie.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 

Vestavěná klávesnice nově přidává další grafické emtikony pro vyjádření nálady – sadu Emoji. Novinkou je také předinstalovaný kancelářský balík, aplikace QuickOffice – samozřejmě s napojením na Cloud a možností přímého ukládání souborů. Užitečnou novinkou je také zkratka pro spuštění fotoaparátu přímo na zamykací obrazovce. Zdá se tedy, že Google implementoval přímo do systému mnohé z věcí, které často dotvářeli výrobci hardwaru ve svých uživatelských nadstavbách.

22.jpg 23.jpg 24.jpg
Android 4.4 si poradí s neznámým číslem, nabídne preferované kontakty a přidá sadu emotikon Emoji

Galaxy Nexus vyjde naprázdno

Nový Android 4.4 KitKat byl potvrzen pro Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 a Galaxy S4 a HTC One z edice Google Play, tedy zařízení s čistým Androidem, a to v období příštích týdnů. Update už bude muset oželet Samsung Galaxy Nexus, necelé dva roky staré zařízení, což bylo oficiálně potvrzeno samotným Googlem. Vzhledem k tomu, že se sám Google pochlubil optimalizací pro zařízení s nižšími hardwarovými specifikacemi, tak zůstává s podivem, proč Samsung Galaxy Nexus vlastně update na Android 4.4 KitKat nedostane.

Android 4.4 KitKat: novinky pro vývojáře

Diskuze (77) Další článek: Snowden dnes po dlouhé době zamířil do práce. Spekuluje se o Vkontakte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,