Software | Bezpečnost | Android | Mobilní aplikace

Nový virus pro Android je vychytralý, útočníci ho ovládají přes Twitter

Populární sociální síť Twitter nemusí sloužit pouze pro sdílení krátkých příspěvků mezi lidmi. Kyberzločinci totiž dokážou přes Twitter ovládat i své viry.

Bezpečnostní experti odhalili nový škodlivý kód, jehož cílem jsou zařízení s operačním systémem Android. Slouží jako vstupní brána pro další viry, přičemž ho útočníci dokážou nenápadně ovládat přes Twitter. Informace o hrozbě zveřejnila společnost Eset na svém webu.

Malware čeká na příkazy z Twitteru

Malware označený názvem Android / Twitoor se šíří prostřednictvím pochybných internetových stránek s aplikacemi. Byly však zaznamenány i případy, kdy byl odkaz na jeho stažení rozesílán prostřednictvím SMS či MMS zpráv.

Po úspěšném nainstalování zůstane ukrytý v operačním systému, přičemž vyčkává na řídicí příkazy. Na rozdíl od běžných virů, které v mnoha případech komunikují přímo se serverem útočníků a jsou tak odhalitelné na základě datového provozu, tato varianta zneužívá sociální síť Twitter.

V pravidelných intervalech probíhá kontrola předem definovaného twitterového účtů. Na něm autoři zanechávají tweety obsahující zašifrované řetězce. Software je dešifruje a provede příkaz. Řídící twitterový kanál lze samozřejmě průběžně měnit a mezi přijímanými příkazy je například možnost stažení a instalace libovolné aplikace.

Může přijít vydírání

Na základě těchto vlastností dokážou kyberzločinci vytvořit rozsáhlou síť složenou z infikovaných chytrých telefonů. Následné využití takového botnetu může být různé. Lze provádět DDoS útoky, těžit virtuální měny či globálně infikovat stovky telefonů a tabletů malwarem či spamem.

Prostřednictvím Android / Twitoor se v současnosti šíří různé verze bankovních virů. Jak však experti zdůrazňují, útočníci mohou přes botnet kdykoli začít distribuovat jakýkoli jiný typ virů, včetně vyděračského ransomwaru.

Uvedená hrozba sice nebyla nalezena v žádném oficiálním obchodě s aplikacemi, přesto jde o zajímavý obrat ve vývoji škodlivých kódů určených pro chytré telefony. Ovládání infikovaných zařízení přes Twitter přitom není žádnou novinkou. Již v roce 2009 se objevily první botnety zneužívající Twitter. V té době však šlo o počítače s operačním systémem Windows.

Diskuze (12) Další článek: Ještě je šance na zrušení: Cenzuru internetu schovanou v novele hazardního zákona bude řešit Ústavní soud

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,