Obří Volkswagen si vybral pro datacentra OpenStack, nahradí stávající VMware

VMware čelí v poslední době velkým změnám, což se projevuje i na tvorbě nových produktů. Jako součást EMC, respektive Dellu ale funguje samostatně, takže si s novými útoky konkurenčních řešení musí poradit relativně sám.

Mezi největší konkurenty nyní patří OpenStack, který vyvíjí řada velkých technologických hráčů na trhu. Jedná o software pro cloud computing a datacentra (IaaS). V trochu jiném duchu je pro VMware konkurencí Docker, který je rovněž open source a umožňuje velmi efektivní a snadné přesouvání a spouštění aplikací na různých cloudových řešení.

Klasická virtualizace, na které VMware vyrostl a která je pro něj stále hlavním příjmem, tak začíná by z tohoto srovnání neefektivní a tím pádem i dražší. A tento směr potvrdil nyní i Volkswagen, který si vybral pro budoucí datacentra software od společnosti Mirantis.

Mirantis dodává a spravuje OpenStack, jeho několik stovek inženýrů také OpenStack vyvíjí, což z něj dělá velmi důvěryhodného partnera i pro tak obří společnost jako je Volkswagen. Nesmíme totiž zapomínat, že pod skupinou Volkswagen jsou i další automobilové značky jako Porsche, Audi, Bentley, Škoda, Seat a další, kterých je dohromady dvanáct.

Jde tak o poměrně velkou zakázku, která umožní postupný přechod ze stávajících architektur na nové, které budou v mnoha ohledech efektivnější a také levnější.

Protože přichází doba s mnohem větší nutností propojení vozidel s internetem a cloudovými platformami, počítá Volkswagen s využitím několika desítek nových datacenter, která budou obstarávat potřeby jeho značek.

Nedávno jsme zveřejnili i aktuální finanční výsledku Red Hatu a jak se vyjádřil šéf Jim Whitehurst, OpenStack je pro Red Hat část, která v budoucnu zajistí příjem další miliardy dolarů.

Open source technologie tak začínají hrát velkou konkurenční roli a nasazují je i ty největší společnosti. Jenom doufejme, že v rámci další digitalizace státní správy budou open source technologie základem, na kterém se bude rovněž stavět.

Diskuze (9) Další článek: Prohlížeč Vivaldi je dostupný ve finální verzi 1.0. Zaujmout chce pokročilými funkcemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,