Virtuální realita | Oculus Rift

Oculus má problém: zakladatel Palmer Luckey finančně podpořil Trumpa a vývojáři od něj dávají ruce pryč

Minulý týden se zdálo, že největším tématem u Oculusu bude vysoká cena dotykových ovladačů, které se mají začít prodávat za 190 liber, tedy asi 6 tisíc korun. Jenže v pátek přišel web The Daily Beast s článkem odhalující politické aktivity zakladatele společnosti Palmera Luckeyho. Ten měl spolufinancovat jednu z kampaní prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Palmer Luckey se podle Daily Beast podílí na vedení webu Nimble America, kde byl ještě před několika dny uveden jako spoluzakladatel a měl se také postarat o jeho financování. Nimble America se stará o negativní kampaň proti Hillary Clintonové nejen webovým obsahem, ale třeba také billboardy.

too-big-to-jail.jpg
Jeden z billboardů, za kterým stojí Nimble America (zdroj: Qz.com)

Samotný Palmer Luckey zareagoval na článek a další spekulace omluvou na Facebooku, v níž přiznává, že se podílel na financování webu Nimble America částkou 10 tisíc dolarů (asi 240 tisíc korun), nicméně odmítnul, že by se podílel na vedení.

Scrn-09-26-004.png
Omluva a také doznání Luckeyho k financování webu Nimble America (zdroj: Facebook)

Ve facebookovém příspěvku také popírá, že by na Redditu vystupoval pod přezdívkou NimbleRichMan. Právě po tímto nickem totiž vzniklo kontroverzní vlákno, v němž jeho zakladatel vyzývá ke zničení Clintonové. Vystupuje v něm jako zástupce nejbohatších 0,001 % lidí ve Spojených státech a vybízí k podpoření Donalda Trumpa prostřednictvím kampaně na webu Nimble America.

Scrn-09-26-003.png
Původní příspěvek na Redditu, který měl napsat Palmer Luckey pod přezdívkou NimbleRichMan (zdroj: Archive.is)

Ačkoliv Luckey na Facebooku popřel, že by za příspěvky stál on, jeden z autorů původního článku přispěchal se screenshoty e-mailů, v nichž Luckey potvrzuje opak. Za účtem na Redditu měl stát právě on a v e-mailech se k tomu doznává.

Reakce na celou kauzu nepřišla jen ze strany médií a diskutujících na Redditu, ale také ze strany vývojářů, kteří vytváří obsah pro virtuální realitu. Ti v několika případech deklarují, že dokud bude Palmer Luckey figurovat v Oculusu, plánovaný software pro Rift nevydají. Požadují tedy jeho odstoupení ze společnosti. Oculus patří Facebooku, jemuž byl v březnu 2014 prodán za dvě miliardy dolarů.

Diskuze (36) Další článek: Deset tipů, jak ovládnout Google: Vyhledávejte jako mistři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,