Odborníci varují: Oracle by mohl pohřbít Javu. Přestává jej údajně zajímat

Zatímco titulní strany technických médií v posledních letech a měsících plnily reportáže o soudní bitvě mezi Oraclem a Googlem o práva na použití Javy v Androidu, klíčové osobnosti z komunity okolo Javy varují, že Oracle přestala Java zajímat a připomínají, že je to v případě obří korporace a získaných FOSS projektů poměrně běžná praxe (MySQL, OpenOffice aj.).

836681205
Kód v Javě, ilustrační obrázek

Útlum zájmu přiznávají podle Ars Techniky i někteří vývojáři z Oraclu, kteří byli v posledních měsících převedeni na práci na jiných projektech a vývoj Java Enterprise Edition prý zamrzl. Další klíčové osobnosti pak Oracle rovnou opustily a mluví se i o dalším forku Javy – odnoži a separátním vývoji.

Javě pod střechou Oraclu nepomohlo ani vítězství Googlu v posledním soudním mači, kdyby totiž Oracle získal díky Javě od Googlu pár miliard, mohlo by to Javu v očích jeho ekonomů opět zatraktivnit.

Java a Java EE jsou přitom naprosto kritickými pilíři mnoha podniků, mají na nich totiž postavené své intranetové i internetové systémy. Pokud by skutečně došlo k oslabení pozice Javy, uvítal by to především Microsoft, jehož .NET Framework a ASP.NET jsou přímými konkurenty Javy.

Diskuze (68) Další článek: Trhák Linksysu? 11 let starý, pomalý a dávno přežitý Wi-Fi router, který jde stále na dračku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,