Opava jde vzorem, radní zveřejní veškerou agendu města na internetu

Aktualizovaná směrnice Evropské unie o otevřených datech, která by nařídila zpřístupnit informace státních institucí zdarma a ve standardizovaných formátech, ještě nevstoupila v platnost, nicméně v Opavě se rozhodli jednat s předstihem. Radní se zde zavázali zpřístupnit veškerá informace, smlouvy, faktury a další dokumenty, které projdou radnicí. Přitom budou spolupracovat s Fondem Otakara Motejla na prosazování otevřených dat.

Fond Otakara Motejla své cíle a aktivity zveřejňuje na webu OtevrenaData.cz. Snaží se různé instituce motivovat k tomu, aby daly veřejnosti volný přístup ke svým datům ve standardizovaných formátech vhodných k přehlednému prostudování, ale také případnému dalšímu strojovému zpracování. „Otevřená data jsou data veřejného sektoru, která jsou volně k dispozici na internetu ve strukturované a strojově čitelné podobě. To znamená, že například rozpočet obce naskenovaný ve formátu pdf požadavek otevřených dat nesplňuje. Pokud je ale zpracován v excelové tabulce s funkčními vzorečky, lze říci, že jde o nejnižší formát otevřených dat, tedy variantu, umožňující další zpracování údajů,“ vysvětlil Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla.

Skupina poslanců vedená Janem Farským (TOP 09) zároveň letos v dubnu předložila návrh zákona, který by státním institucím povinně ukládat, že musí veškeré smlouvy zveřejňovat na internetu. Aplikováno by bylo pravidlo, které říká, že jakmile smlouva na internetu není, je neplatná. Podle kuloárních informací jsou ale v politických kruzích kolem tohoto návrh zákona veliké debaty a má spousty odpůrců.

Směrnice nařizující státním institucím otevřít svá data byla již schválena Evropskou komisí i parlamentem. Jakmile vstoupí v platnost, budou mít členské státy Unie rok a půl na začlenění do svých zákonů. Fond Otakara Motejla se snaží nasazování otevřených dat do praxe urychlit. Opava je první městem, kde pomůže s realizací.

Diskuze (4) Další článek: Acer vylepšil svůj top model, S7 má větší výdrž, nižší hlučnost a „retinu“

Témata článku: , , , , , , , , , , ,