Oracle: Všechny verze Androidu porušují naše práva

Oracle se už dlouhé roky přetahuje s Googlem o Android – respektive o Javu, kterou Android používá ke svému běhu a vývoji aplikací. Poprvé daly soudy před lety za pravdu Googlu, po odvolání a novém rozhodnutí se však karta obrátila. Nyní nekonečná právní bitva pokračuje hlemýždím tempem dál, až se mnozí jen ušklíbají, že definitivně bude jasno nejdříve v roce 2035.  

352223605
Smutný Android (ilustrační obrázek)

Spor, který si žije svým vlastním životem a média už o něm tolik nereferují (protože kvůli své složitosti mu už jen málokdo rozumí), by přitom mohl mít dalekosáhlé důsledky.

Jeho podstatou je totiž otázka, jestli se na podobu API vztahují autorská práva. Tedy jestli samotné API může spadat pod autorskoprávní ochranu, anebo lze chránit copyrightem pouze nějaký konečný a velmi specifický – autorský – algoritmus.

V případě Androidu jde o API základních knihoven Javy, kterou Oracle získal po akvizici Sunu. Přestože Android nepoužívá běhové prostředí od Oraclu, API základních knihoven je shodné s Javou, což se Oraclu nelíbí a aktuálně upravil svou žalobu způsobem, že Google porušuje jeho autorská práva v operačních systémech Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat a Lollipop – tedy ve všech Androidech od počátku sporu před pěti lety.  

A tak se pomalu začínají v komunitě ozývat hlasy, jestli by nebylo nejlepší, kdyby Google Javu zcela opustil a nahradil ji něčím jiným. Nejčastěji se mluví o C#, který je Javě asi nejpodobnější. Otázkou samozřejmě je, jestli by taková revoluce nepřinesla ještě vyšší náklady než ty nejhorší scénáře sporu Oracle vs. Google. Firma z Mountain View je totiž na Javu naprosto navázaná už od svého počátku a je to v podstatě její esenciální stavební kámen nejen v Androidu, ale i v cloudových službách aj. Oracle si je toho dobře vědom.

Diskuze (117) Další článek: Rusko zablokovalo Reddit. Nelíbily se mu lysohlávky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,