OSA zdraží poplatky za reprodukci hudby pro veřejnost. Ve velkých městech dokonce o 50%

Do gesce Ochranného svazu autorského (OSA) patří mimo jiné výběr poplatků za tzv. užití děl prostřednictvím reprodukčních zařízení. Jinými slovy se jedná o poplatky, které musí zaplatit provozovatelé restaurací či organizátoři akcí, na nichž je reprodukována hudba umělců zastupovaných Ochranným svazem. A právě tyto poplatky plánuje OSA na rok 2017 razantně zvýšit.

Zatímco doposud byla měsíční sazba ve městě s více než 80 tisíci obyvateli nastavena na 186 Kč, nově to bude 279 Kč, tedy nárůst o 50 %. V malých obcích do 1 000 obyvatel pak vzroste cena o třetinu – z 148 Kč na 195 Kč. Svaz zvýšení odůvodňuje tradičním pokřivením trhu, kdy prý patří české poplatky k nejnižším v Evropě.

ps_2016_tisk-2cdds_494x215.jpg
Nové sazby poplatků (zdroj: TZ OSA)

Na nový sazebník zareagovalo Sdružení místních samospráv ČR, kterých se nové poplatky také týkají. Právě obce platí Ochrannému svazu poplatky jak za akce pro občany, tak například za reprodukci hudby ve školách, domovech s pečovatelskou službou nebo lázních. I kvůli tomu se sdružení rozhodlo protestovat proti novému sazebníku 22. září před budovou Ochranného svazu.

Diskuze (51) Další článek: Nové Macbooky Pro budou využívat pouze grafiky od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,