Technologie | Monitory | Televize

Panasonic jako první vyvinul nový typ IPS displeje s neuvěřitelně vysokým kontrastem 1 000 000:1

Od displejů založených na technologii IPS se už moc nečekalo, ale jak se zdá, ještě není všem dnům konec. Panasonic totiž oznámil novou technologii, která dokáže s IPS displejem dosáhnout extrémně vysokého kontrastu 1 000 000:1.

Jak se to Panasonicu podařilo? Jak můžete vidět na obrázku, v rámci jednotlivé buňky, která má pod sebou umístěné i podsvícení, umístili další buňku z tekutých krystalů. Tato buňku má na starost jinou modulaci procházejícího světla od podsvícení, než má zobrazovací buňka.

en161128-4-2.jpg
Porovnání klasického a nového panelu využívajícího IPS technologie (Zdroj: Panasonic)

Díky tomu lze extrémně dobře snížit průnik světla a navíc podsvícení kontrolovat na úrovni samotných pixelů. Lze tak dosáhnout výsledného kontrastu 1 000 000:1, což je dle Panasonic 600× lepší, než je dnes běžné u podobných displejů. Displej navíc dokáže konstantně poskytovat jas 1 000 cd/m² (minimální hodnota 0,001 cd/m²), což se hodí nejen pro průmyslové nasazení, ale v kombinaci s extrémním kontrastem také například pro HDR technologii, která se začíná prosazovat v televizích.

en161128-4-1.jpg

Panasonic začne dodávat první vzorky v lednu příštího roku, přičemž nejdříve se očekává nasazení právě v profesionální a průmyslové oblasti s úhlopříčkou až 55 palců, kde jsou ceny pochopitelně vyšší. Na domácí televize a monitory s tímto displejem si tak budeme muset asi chvíli počkat.

Diskuze (23) Další článek: Leap Motion ještě žije, chce přinést přesné snímání rukou do virtuální reality

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,