Pipo W4: Jak málo stačí k Windows [test]

Za tři a půl tisíce koupíte tablet s Windows 8.1 a ročním předplatným Office 365. Nabídne přitom pěkný IPS displej a čtyřjádrový procesor. Kde je háček?

Teblety s Windows začínají atakovat cenovou hranici tři tisíc korun. Jsou to levné stroje z Asie, jako třeba testovaný Pipo W4. Prodává se za 3 490 Kč a za tu cenu nabídne osmipalcový IPS displej s rozlišením 1280 × 800 bodů, čtyřjádrový procesor Intel Atom, 16GB úložiště a v softwarové výbavě roční předplatné Office 365 pro jednotlivce.

S ohledem na cenu je zpracování tabletu na dobré úrovni. Překvapuje především displej, který má na tuto cenovou hladinu vynikající vlastnosti. Výbava dále zahrnuje gigabajt operační paměti, slot na paměťovou kartu micro SD, bezdrátové technologie Bluetooth a Wi-Fi a také dvě kamery, byť v nízkých rozlišeních 0,3 a 2 Mpx. 

922811936

Tablet má jen tři konektory - audio, micro HDMI a micro USB. Jediný USB port slouží zároveň k napájení a bohužel si neporadí s kombinovaným provozem, tedy s napájením a připojením perifierií současně prostřednictvím rozdvojovací redukce. U některých zařízení to takto funguje, Pipo W4 to však neumí. 

16 GB je pro Windows málo

Dalším a ještě závažnějším omezením je malé úložiště. Zatímco s malou pamětí RAM se tablet vypořádává s nadhledem, když si pomůže odkládáním na flashové úložiště, právě to už tak jednoduše rozšířit nelze. Paměťová karta sice poslouží na odkládku uživatelských dat, ale zbývající prostor z 16GB úložiště je i samotnému systému málo. Po několika dávkách aktualizací se úložiště zcela zaplní a je nutné ho průběžně čistit. 

S nedostatkem prostoru na systémovém disku se u 16GB úložiště s Windows budete potýkat neustále. Nicméně důsledným průběžným čistěním lze i s takovým úložištěm fungovat. Více prostoru lze případně získat odstraněním oddílu pro obnovení systému, který zabírá nemalých 3,71 GB, zálohu pro obnovu systému je pak nutno vyřešit na externí médium.

539317758 19317962

Jsou to každopádně činnosti, se kterými si méně zkušený a nenáročný uživatel neporadí a přitom právě na takové levné tablety cílí. Tento základní levný tablet tak paradoxně využijí spíše zkušenější uživatelé, kteří budou umět udržet Windows v „hubeném“ stavu a budou si chtít dopřát jen nějaký malý mobilní webový terminál jako doplněk ke svému stolnímu PC. I těm bych ale doporučil nevelký příplatek za jiný model s 32GB úložištěm, u méně zkušených uživatelů je to pak vyloženě nutnost. Takový má nově v nabídce i Pipo, model W2 nabídne právě 32GB úložiště, ale navíc i 2 GB paměti RAM za tisícovku navíc (4 490 Kč).

Trochu zklamáním je rovněž výdrž, která je na poměry tabletů podprůměrná, na druhou stranu je toto tablet za tři a půl tisíce. Surfování na webu či sledování videa při jasu obrazovky na 50% zvládne přibližně čtyři hodiny. Se slabou zátěží v offline režimu dokáže být aktivní lehce přes osm hodin. Nabíjení pak probíhá necelé tři hodiny.

Výkon tabletu je jinak dostačující a při činnostech, jako je prohlížení webu, přehrávání videa, práce s jednoduchými dokumenty v Office atp. vás nebude zdržovat. Odezvy jsou okamžité. 

K testu zapůjčil: Pipo.cz

Technické parametry

  • rozměry a hmotnost: 209 × 122 × 10 mm; 375 g
  • displej: 8", IPS, 1280×800 bodů
  • procesor: Intel Atom Z3735G, 1,83 GHz
  • paměť: 1 GB DDR3L 
  • úložiště: 16 GB + slot na karty micro SD (až 32 GB)
  • konektivita: Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth 4.0, micro HDMI, micro USB, audio (in/out)
  • další výbava: G senzor, předvní VGA kamera, zadní 2MPx kamera
  • kapacita baterie a výdrž: 4 500 mAh, 4 hodiny prohlížení webu či přehrávání videa (měřeno)
  • operační systém: Windows 8.1 s Bingem
  • cena: 3 490 Kč

 

Diskuze (96) Další článek: Soutěžte s Computerem o tři telefony Lumia 530

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,