Podepsáno: Foxconn přinese peníze, pracovní místa i výzkum

Premiér Bohuslav Sobotka a generální ředitel společnosti Foxconn Terry Gou podepsali memorandum o už dříve avizované spolupráci.  Tchajwanská firma do roku 2018 plánuje v Česku investovat 2,5 miliardy korun do expanze a 3,7 miliardy do lidských zdrojů. Kromě peněz a nových pracovních míst Sobotka ocenil také technologickou modernizaci, protože Foxconn u nás hodlá nejen vyrábět.

V ČR vznikne výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě. „Chceme, aby se ČR stala Hi-Tech centrem EU,“ uvedl Terry Gou. Centrum bude navrhovat softwarová řešení a produkty pro evropské trhy se zaměřením na automatizaci, telekomunikace, elektroniku pro automobilový průmysl, analýzu a management dat.

Možná stipendia

Společně s plánovanou expanzí společnost v následujících letech najme několik stovek expertů na oblast IT a technologií. Dále chce postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

Zástupci Foxconnu se bezprostředně po podpisu memoranda setkali s vedením šesti českých univerzit a bude s nimi jednat o možnosti stipendií na tchajwanských technických školách.

Firma Foxconn je v kruzích mobilních fandů známá především výrobou iPhonů pro Apple. To se České republiky netýká, u nás se montují počítače, notebooky a příslušenství k nim. Foxconn u nás působí 15 let, zaměstnává asi 5 500 lidí, z toho 4 500 v pardubickém závodě. Loni byl Foxconn druhým největším českým exportérem s celkovým objemem vyvezeného zboží v hodnotě téměř 120 miliard korun.

Diskuze (8) Další článek: Proč přejít na Windows 10? Microsoft předvádí důvody

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,