Bezpečnost | Ransomware

Policie a Intel se spojily v boji proti vyděračskému softwaru. Spustili web, který nabízí první pomoc obětem

Na přibývající množství útoků typu ransomware, který šifruje uživatelská data a dešifrování podmiňuje zaplacením výkupného, zareagoval Intel, Kaspersky a kybernetické oddělení Interpolu a nizozemské policie. Společným projektem je web No More Ransom, který nabízí návody a nástroje pro dešifrování známých typů ransomware.

nomore.jpg
No More Ransom!

Na webu se dozvíte něco o historii tohoto typu malwaru, jehož první vzorek byl vytvořen už v roce 1989. Najdete zde také dělení ransomwaru podle toho, co vše má za úkol zamknout či zašifrovat. Především zde naleznou pomoc oběti, které mají část svých souborů již zašifrovanou a hledají způsob, jak se ke svým datům dostat. Platit požadované výkupné není doporučováno – je jen malá šance, že útočníci pošlou korektní kód pro dešifrování dat.

Pro známé vzorky ransomwaru najdete na webu nástroje pro odemknutí. Pokud si napadený uživatel není jistý, o jaký typ se jedná, stačí na web nahrát dva zašifrované soubory. Pro každý druh je zde vypsán podrobný návod, jak při dešifrování postupovat.

A pokud jste ještě s ransomwarem neměli tu čest, najdete zde návod, jak se mu účinně vyhýbat i nadále. Pro firmy je zde také zdarma k dispozici nástroj Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business, který ransomware detekuje.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (6) Další článek: Nové mapy Googlu vypadají jinak, podívejte se na rozdíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,