Ponořte se do českého hledání, Seznam.cz vytvořil unikátní vizualizaci

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, jaká slova Češi nejčastěji vyhledávají na internetu, pak se vám novinka Seznamu bude líbit. Vývojáři týmu vyhledávače vytvořili vizualizaci slov, která lidé na Seznamu nejčastěji vyhledávají. Sice jen za čtvrthodinku, ale v o to atraktivnější formě.

Ve vizualizaci najdete soubor slov, která lidé vyhledávali 25. dubna 2014 mezi 8.00 a 8.15 ráno. Za tento poměrně krátký čas bylo provedeno 183 103 vyhledávání. Zhruba 70 000 hesel bylo během tohoto času zadáno jednou, zbytek opakovaně.

774439709
Slovní mrak nejčastěji vyhledávaných slov. Na první pohled docela nuda, ale stačí otočit kolečkem myši a tím aktivovat přibližování.

Čím častěji bylo slovo vyhledáváno, tím větší ho na slovním mraku můžete vidět. Vyplývá z něj tedy, že lidé nejčastěji vyhledávají Facebook, YouTube, porno, idos, bazoš, idnes, lidl, blesk a v neposlední řadě Google. Není zkrátka nic nového, že se vyhledávací pole využívá jako zkratka k webu namísto přímého zápisu adresy do adresního řádku.

603788342
Vizualizace je překvapivě detailní a nejmenší písmo patří výrazům, které byly zadány pouze jednou

Seznam rovněž prozradil technické pozadí, jak vizualizaci vytvořil. Použil k tomu Python knihovnu Word cloud a výsledný obrázek rozdělil na menší čtverečky v různých úrovních přiblížení pomocí Deep Zoom. Zobrazeno je to pomocí javascriptové knihovny Open Seadragon.

Diskuze (10) Další článek: Facebook bude konkurovat Twitch.tv i Youtube, umožní streamování při hraní her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,