Potvrzeno, Lenovo za 2,3 miliardy dolarů kupuje od IBM serverovou divizi

Zprávy z počátku tohoto týdne se potvrdily. Lenovo kupuje za 2,3 miliardy dolarů od IBM divizi x86 serverů. Cena je nakonec relativně nízká, vzhledem k tomu, že prvotní jednání mezi oběma společnostmi vedená před několika měsíci zkrachovala právě na vysokých požadavcích IBM. Ta tehdy za servery požadovala 4 miliardy dolarů, Lenovo chtělo zaplatit 2,5 miliardy.

Cenu nahoru výrazně nevytlačil ani další významný zájemce ve hře, společnost Dell. Cenu mohla stlačit uniklá informace o dřívějších jednáních. „To, že původní informace o vyjednávání unikla na veřejnost, IBM nadělalo poměrně velké problémy,“ popisuje zdroj Connect.cz obeznámený se situací. „Už tak propadající se byznys se posunul dolů ještě více, zákazníci logicky nechtějí kupovat servery od někoho, kdo už je brzy nemusí vůbec prodávat.“

Servery IBM ročně generovaly kolem 5 miliard dolarů, tržby ale naposledy meziročně spadly o 18 procent. Více než 100 let stará společnost se serverů zbavuje především z toho důvodu, že je to dnes prakticky komoditní zboží. IBM se chce v budoucnu zaměřit především na služby, software a cloud. Firma proto v loňském roce koupila za 2 miliardy dolarů cloudový SoftLayer a tento rok postaví 15 nových datových center za celkem 1,2 miliardy (celkem jich bude mít 40). Další miliarda dolarů padne na podporu umělé inteligence a big data platformy Watson, jež se zatím ve skutečně velký byznys proměnit nepodařilo.

Vyměnit si trhy

Pro Lenovo je naopak koupě možností, jak více diverzifikovat svůj zejména na počítačích závislý byznys. Lenovo je sice v této oblasti globální jednička, celý trh se ale za loňský rok propadl o zhruba 10 procent a tento trend bude letos s největší pravděpodobností pokračovat. „Našim dlouhodobým plánem je získat jednu z vedoucích pozic na serverovém trhu,“ řekl už dříve pro Connect.cz viceprezident Lenova Vincent Fauquenot. Koupě divize od IBM tomu může pomoci, IBM v této oblasti doposud byla dvojkou na trhu za vedoucím HP. Číňané se ostatně podobnou cestou vydali právě s počítači, které koupili rovněž od IBM.

Lenovo už kvůli další serverové expanzi dříve uzavřelo úzké partnerství se storage gigantem EMC.

Obě společnosti si zároveň pomohou obchodně. „IBM si posílí pozici v Číně a na oplátku bude prodávat servery Lenova v rámci svých projektů,“ nastiňuje zdroj. Podobná spolupráce už byla rovněž navázána při prodeji počítačové sekce.

Bude zajímavé sledovat, co obchod udělá s pozicí firem na trhu, na kterém se ročně protočí 50 miliard dolarů. S 28procentním podílem mu aktuálně vévodí HP, druhé doposud bylo s 23 procent IBM a třetí příčka patřila s 16 procenty Dellu.

IBM si i nadále ponechá servery postavené na vlastních čipech Power. To jsou zařízení, která v sobě zejména kombinují více serverových technologií (vedle serverů i storage, sítě a software) a podobají se strojům Exa od Oraclu. Big Blue si zároveň stále drží byznys s tradičními mainframy.

Diskuze (32) Další článek: Google pro Street View nafotil okruh z Top Gearu, včetně Stiga

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,