Prodej pevných disků dosáhl dalšího rekordu

Výrobci pevných disků (tedy upřímně řečeno zejména Seagate, kterému patří většina trhu) si mohou mnout ruce, protože celkový prodej opět stoupl. Podle čísel společnosti iSuppli bylo za poslední čtvrtletí loňského roku prodáno celkem 103,4 milionu kusů, což je o 8,3 % více než ve čtvrtletí předchozím a o 20,9 % více než za stejné období roku 2004. Hlad po diskové kapacitě je zřejmě neukojitelný a klesající cena za 1 MB (či spíše již 1 GB) rostoucí prodej jen podporuje.

Nárůst prodeje byl nezanedbatelnou měrou podpořen také spotřební elektronikou. Přenosné přehrávače i domácí DVD rekordéry s pevnými disky zaznamenaly velký nárůst popularity a pochopitelně i prodeje. Daří se i 1" diskům malých přenosných přehrávačů, kde se původně předpokládalo, že proti flash pamětem nebudou mít takové šance.

Prakticky každý z výrobců pevných disků tak vykazuje zisky a poněkud hůře je na tom jen Maxtor, který však snížil své ztráty. Firmu navíc kupuje Seagate a dokončení akvizice by mělo proběhnout ve druhé polovině tohoto roku.

Zdroj: TGDaily

Diskuze (13) Další článek: Budoucnost vektorové grafiky na webu, 2. část

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,