Prodeje tabletů překonají odhady. Roste podíl Androidu oproti iPadu

Tabletů se letos prodá více, než se původně očekávalo, minimálně podle odhadů analytické společnosti IDC. Ta ve své poslední zprávě odhaduje, že se v roce 2012 po celém světě prodá více než 122 milionů těchto zařízení oproti původně očekávaným 117 milionům. Narostly také odhady na příští rok – IDC očekává přes 172 milionů prodaných kusů oproti původním 166 milionům.

„Tablety nepřestávají fascinovat uživatele a díky tomu, že se trh pohybuje směrem k menším velikostem displeje a nižším cenám, budou čísla ve čtvrtém čtvrtletí nad očekáváním,“ popisuje analytik IDC Tom Mainelli.

IDC zároveň upravilo odhadované podíly tabletových operačních systémů s tím, že by Apple měl postupně své výsadní postavení ztrácet na úkor Androidu a v pozdějších letech také Microsoftu. Podíl tabletů se systémem od Googlu by měl v letošním roce narůst na 42,7 procenta z loňských bezmála 40 procent, a Apple se mírně propadne z více než 56 procent na 53,8 procenta.

Tablety s různými verzemi Windows mají tento rok ovládnout pouhá 2,9 procenta trhu, což je meziroční růst o 1 procento, a v roce 2016 by jejich podíl měl narůst až na hodnotu přesahující 10 procent. Microsoft má růst na úkor obou současných vládnoucích platforem.

Apple má být stále první

„Rozsah a vliv tabletů s Androidem začíná mít podobný efekt, jako se tomu s tímto systémem stalo u chytrých telefonů,“ počítá IDC. Levná dotyková zařízení s Androidem mají údajně hrát důležitou roli v rozvojových zemích a naopak dražší zařízení od výrobců jako Samsung, Asus nebo Lenovo mají dosahovat vyšší kvality za zajímavé ceny.

„Tablety s Androidem si získávají pozornost na trhu díky solidním produktům od Googlu, Amazonu, Samsungu a dalších,“ říká Tom Mainelli. Zároveň dodává, že díky vydání iPadu mini a nové verze klasického iPadu očekává silnou předvánoční poptávku o produkty Applu. Za první 3 dny dostupnosti na trhu se těchto nových zařízení prodaly 3 miliony kusů.

Menší verze iPadu je ostatně podle mnoha analytiků reakce na různorodost tabletů s Androidem a skutečnost, že Apple kvůli tomu ztrácí tržní podíl. Vlivem toho se Applu od září tohoto roku propadla hodnota akcií o 22 procent.

Klepněte pro větší obrázek
Apple si má vedoucí pozici udržet a poroste Microsoft. Zdroj: IDC

Podle IDC by si Apple nicméně měl prvenství v budoucnu udržet. Odhady mluví o tom, že v roce 2016 bude vlastnit 49,7 procenta trhu, zatímco Androidu bude patřit přesně o 10 procent trhu méně a Microsoftu 10,3 procenta. Dlouhodobé odhady ale vždy nejsou úplně přesné. IDC například už dříve odhadovalo, že podíl Windows Phone v oblasti chytrých telefonů v roce 2015 překoná hranici 20 procent. Poslední zpráva ale tvrdí, že Microsoft získá do roku 2016 pouze 11,4 procenta.

Oblast „osobních digitálních zařízení“, která v sobě kombinuje všechna zařízení od chytrých telefonů, přes tablety až po klasické počítače, se rovněž proměňuje. Podle Forrester Research měl Microsoft ještě před 4 lety podíl 66 procent a Apple 6 procent, kdežto letos už má Apple procent 20, Google 40 a 30 procent Microsoft.

Zatímco trh s tablety roste, ten počítačový se výrazně propadá. Podle iSuppli se letos propadne poprvé za 11 let a IDC a Gartner zase hlásí, že se prodeje počítačů a notebooků v posledním čtvrtletí meziročně propadly o 8 procent, což je největší výkyv od roku 2001. V Česku se v posledních měsících prodalo o 14 procent počítačů méně. Tato situace se odráží také na finančních výsledcích firem jako Microsoft a Intel.

Diskuze (51) Další článek: Propad Applu: za tři měsíce ztratil pětinu hodnoty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,