Propad Applu: za tři měsíce ztratil pětinu hodnoty

Akcie Applu během včerejšího a dnešního obchodování klesly o více než 6 procent a pohybovaly se kolem hodnoty 538 dolarů za kus. Proti září, kdy vystoupaly na své maximum 705 dolarů, už ztratily více než 22 procent. Tržní kapitalizace technologického gigantu se tak smrskla o pětinu.

Akcie Applu sice od začátku roku stále získávají 33 procent, poslední vývoj ale firmu nemůže těšit. Poslední propad je podle analytiků způsoben hlavně zprávou konzultační firmy IDC, podle níž Apple ztrácí podíl na trhu tabletů. Část analytiků také upozorňuje na nejistotu ohledně vývoje daňové sazby z kapitálových zisků v USA v roce 2013, což vede investory k prodejům cenných papírů firmy.

Klesající podíl v tabletech a Číně

IDC předpověděla, že Apple se svým iPadem za celý letošek ztratí podíl na trhu tabletů na 53,8 procent z loňských 56,3 procent. Naopak vzroste podíl prodejů tabletů na platformě Android. Jejich podíl má dosáhnout 42,7 procent, loni to bylo jen 39,8 procent.

V Číně se pak na poli smartphonů posiluje pozice Nokie, která se stala partnerem operátora China Mobile, což může oslabit prodeje iPhonů. Apple ostatně na čínském trhu ztratil své dřívější postavení. IDC tvrdí, že jeho podíl na tamním trhu s chytrými telefony činil v posledním čtvrtletí méně než 10 procent.

„Tohle není krátkodobý trend. Je to test managementu, jak obstojí bez zesnulého Steva Jobse,“ poznamenal k vývoji akcií Applu pro Reuters Brian Battle z Performance Trust Capital Partners.

Podle Battla potřebuje Apple nějaký další „home run“, aby se akcie vrátily na 700 dolarů. Menší verze iPadu k uspokojení investorů nestačila, míní. Je potřeba nějaký zcela nový produkt, jinak se nedůvěra bude podle Battla prohlubovat.

Diskuze (70) Další článek: Seznam.cz už odpočítává konec světa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,