První poskytovatel VPN vycouval z Ruska, nový zákon jim nařizuje sledování a ukládání provozu

Minulý měsíc byl prezidentem Putinem schválen zákon, který zásadním způsobem zpřísňuje podmínky pro telekomunikační a internetové poskytovatele. Mimo jiné ukládá operátorům povinnost archivovat hovory a obsah zpráv po dobu půl roku. A to nikoliv pouze metadat, nýbrž kompletních hovorů. Metadata potom budou muset operátoři ukládat dokonce po dobu tří let.

Zásadního zpřísnění podmínek se dočkali také poskytovatelé internetových služeb, kteří musí zaznamenávat a ukládat veškerý provoz na území Ruské federace. Z toho důvodu oznámil provozovatel služby Private Internet Access, která se specializuje na pronájem VPN, že se z ruského internetu kompletně stáhne. Ostatně byla to jediná možnost – jedním z hlavních lákadel služby je neukládání záznamů o komunikaci. A to je v přímém rozporu s novým ruským zákonem.

Private Internet Access však není s velkou pravděpodobností první ani poslední službou, která z ruského internetu vycouvá. A to především v době, kdy je sledování komunikace velmi citlivým tématem.

Diskuze (10) Další článek: AMD oficiálně uvedlo levné Radeony RX 460 a RX 470 včetně kompletních specifikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,