Internet | Bezpečnost | Šifrování

První satelit pro kvantovou síť je nad Zemí, Čína si tím zajistí superbezpečnou komunikaci s Evropou

Čína se stala první zemí na světě, která na oběžnou dráhu vypustila satelit pro zajištění kvantové sítě. Ta má unikátní vlastnosti, které umožňují využití kvantové kryptografie pro zajištění bezpečného přenosu dat včetně distribuce klíčů mezi oběma stranami. Dále umožňuje jednoznačnou detekci odposlechu.

Kvantové sítě již existují, ale zatím se realizují prostřednictvím optických vláken. Jak upozorňuje The Verge, v provozu jsou takové sítě už v USA, Evropě a Číně. Nyní se povedlo technologii postavenou na detekci stavu fotonů aplikovat i do volného prostoru a za využití satelitu a přesných laserů propojit dva kontinenty.

Ale ještě nepředbíhejme. Jedná se zatím o experimentální nasazení a není zcela jisté, že pokus vyjde a vše bude fungovat dle původních předpokladů.

Čína každopádně udělala významný krok ve vývoji globálních zabezpečených sítí a ukázala, že je na podobné experimenty ekonomicky silná. De facto stejný cíl měli i výzkumníci z Evropské vesmírné agentury a přišli s ním už v roce 2001. Dosud se ale nenašly potřebné finanční prostředky na uskutečnění.

Úvodní obrázek je jen ilustrační (autor: AIRS, CC BY 2.0)

Diskuze (5) Další článek: Připojujete se k volným Wi-Fi? Hackeři vám můžou vysát bankovní účet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,