Radeon R9 270: levná karta pro hraní ve Full HD

AMD představilo levnou kartu Radeon R9 270, která patří do středí třídy a nabízí velmi dobrý výkon pro hraní her v rozlišení Full HD.

AMD postupně představuje všechny modely grafických karet nové generace, nedávné výkonné modely s dobrým poměrem ceny a výkonu jsou sice velmi dobrou volbou, ale pouze pokud uvažujete o grafické kartě s cenou nad hranicí devíti tisíc korun.

Pokud nejste tolik nároční a hrajete pouze v rozlišení Full HD, takové karty jsou zbytečně výkonné, hodí se totiž především pro hraní ve vyšším rozlišení.

Nový model Radeon R9 270, který vychází z Radeonu HD 7870, má ale cenovou hladinu blíže ke střední třídě a hodí se tak pro velmi rozšířené hraní v rozlišení Full HD.

AMD Radeon R9 270 a 270X: mírně upravená minulá generace

Staronová grafická karta AMD Radeon R9 270 obsahuje čip na bázi starší architektury GCN 1.0, oproti Radeonu HD 7870 ale AMD přidalo několik funkcí a rapidně snížilo úvodní cenu.

270Cards.jpg
Přehled modelů od různých výrobců

Čip je vyroben 28nm technologií, obsahuje celkem 2,8 miliardy tranzistorů a disponuje 1 280 stream procesory. Základní frekvence jádra je 900 MHz, přičemž v rámci Turba se dokáže chvilkově přetaktovat až na 925 MHz. AMD bude prodávat i mírně přetaktovaný model Radeon R9 270X, který bude mít základní frekvence 1 GHz a Turbo režim pak na 1 050 MHz. Pokud ale chcete ušetřit, bude lepší koupit Radeon R9 270 a trochu ho přetaktovat. Teoretický výpočetní výkon se pohybuje od 2,4 do 2,7 TFLOPS.

270X_Straight_On.jpg
Klasický chladič od AMD je hlučný, určitě se mu vyhněte

Karta má 2 GB paměti GDDR5 (256bit) na frekvenci 5,6 GHz a TDP 150 W (R9 270), respektive 180 W (R9 270X). K napájení stačí pouze jeden šestipinový konektor PCI Express, mezi výstupy je většinou obvyklá klasika – dva DVI, jeden HDMI a jeden Displayport. K vidění je ale například i model s jedním DVI a dvěma Displayporty.

AMDPitCairnFlat_dbl_M_575px.jpg PitcairnArch.png

Radeon R9 270 by se měl už nyní objevit v různých verzích od výrobců jako Asus Direct CU II OC, HIS IceQ X2, MSI Gaming 2G, PowerColor AX OC nebo Sapphire Dual-X. Všechny modely jsou přetaktované a mají vylepšený chladič, který je ve většině případů lepší, než základní od AMD, který sklidil negativní ohlasy kvůli vysoké hlučnosti.

Testy ze světa

Na porovnání výkonu se opět podíváme v rámci spousty testů ze zahraničních webů. Pokud chcete vidět více měření v různých hrách nebo aplikacích, můžete si pročíst recenze na Guru3D, Hardware Canucks, Hardware.Info, HotHardware, KitGuru, Bits and Chips, Hardware Heaven, Anandtech, The Tech Report, Hardware Canucks, Toms Hardware nebo Hexus, My se podíváme pouze na vybrané hry:

59841.png 59842.png GRID.png
chart.jpeg R9-270-35.jpg slp1.png
tr-fps.png

Výkon karty je dostatečný pro hraní i nových her v rozlišení Full HD na maximální detaily. Výkon je srovnatelný s minulou generací v podobě Radeonu HD 7870 a konkurenční GeForce 760. Radeon HD 7950 je stále o trochu výkonnější, čemuž odpovídá i vyšší cena.

Pokud jde o spotřebu, Radeon R9 270 patří mezi průměr, v oblasti hluku ale použité chladiče od různých výrobců poskytují opravdu velmi tichý chod.

59868.png 59869.png
59874.png59875.png
Spotřeba a hluk dle měření Anandtechu - Asus nabízí velmi tichý chladič

Anandtech například testoval verzi od Asusu, která je navíc ještě mírně přetaktovaná, a jednalo se o nejtišší kartu v testu. Vidět je i srovnání s klasickým modelem se základním chladičem od AMD, který má velmi vysoký hluk, takřka největší v testu.

Skvělý výkon za skvělou cenu

AMD Radeon R9 270 má základní cenu pouze kolem čtyři tisíc korun, přičemž zvýšená verze Radeon R9 270X začíná v oblasti 4 700 Kč s DPH. Za tuto cenu získáte dostatečně výkonnou kartu pro plynulé hraní na plné detaily v rozlišení Full HD.

Pokud zvolíte dobrý model s kvalitním chladičem, dočkáte se i velmi tichého chodu, což rozhodně neplatí se základním chladičem, kterému se určitě vyhněte. A jak na tom je karta při porovnání výkonu a ceny?

value-fps.png
Poměr ceny a výkonu - Radeon R9 270 se vyplatí (Zdroj: Tech Report)

Poměr je takřka stejný jako u Radeonu HD 7870, který je možné v současnosti koupit za stejnou cenu. Volba novějšího modelu ale určitě výhodnější a pokud uvažujete o grafické kartě v podobné cenové relaci pod stromeček, je tento model určitě dobrý kandidát. 

Diskuze (3) Další článek: Wolfram představí nový jazyk. Prý bude umět úplně všechno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,