Razer získal investici 75 milionů dolarů, má hodnotu 1,5 miliardy dolarů

Společnost Razer je dnes již poměrně známá zaměřením na herní segment, pro který vyrábí různé druhy hardwaru – klávesnice, myši, sluchátka a další příslušenství, ale také výkonné herní notebooky.

I když byl Razer založen už v roce 2005 a má přes 400 zaměstnanců, stále se jedná o soukromou společnost, která nyní úspěšně dokončila investice série C, jež ohodnotily společnost na 1,5 miliardy dolarů v rámci soukromého trhu. Jedním z významných investorů byla čínská společnost Hangzhou Liaison Interactive, respektive odnož Digital Grid, která investovala 75 milionů dolarů, za kterých získala pět procent Razeru.

Klepněte pro větší obrázek
Razer Stargazer

Razer zatím drží podrobnější informace pod pokličkou, takže nejsou známí další investoři. Razer ale spolupracuje s mnoha důležitými partnery, mezi kterými je třeba i Intel. Razer s Intelem vytvořil například webkameru Stargazer postavenou na technologii Intel RealSense (SR300), která umožňuje trojrozměrné snímání a dokáže tak zpracovat i hloubku obrazu. Razer spolupracoval třeba i s Lenovem.

Klepněte pro větší obrázek
Razer OSVR je open source řešení pro virtuální realitu, která se připojuje k počítači

Důvod, který činí Razer obzvláště zajímavou investici pro velké hardwarové i softwarové hráče, je ale jiný – virtuální realita. Razer totiž vyvíjí vlastní open source řešení v podobě OSVR, což jsou brýle s displejem a senzory určené pro připojení k počítači ve stylu Oculus Rift nebo HTC Vive.

Vzhledem k tomu, že trh s virtuální realitou se už velmi rychle rozděluje, začíná se objevovat několik firem, které by o takové řešení mohli mít velký zájem do budoucna. Facebook má Oculus, HTC s Valve mají Vive, Google má zatím jen Cardboard, ale prý na něčem pracuje. Apple a Microsoft tak zatím zůstávají bez vlastního řešení, alespoň pokud nepočítáme Hololens od Microsoftu, což je výhradně rozšířená realita.

I když je OSVR open source virtuální realita z pohledu hardwaru i softwaru, vyvíjí se poměrně rychle a už je ve druhé vývojářské generaci. I společnosti jako Intel a hardwaroví výrobci by tak mohli být potenciálními investory v současném i budoucím investičním kole.

Váš názor Další článek: Specialisté sdíleli ve fóru hackerů heslo od Googlu a sledovali, co se bude dít

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,