Revoluční doplněk: Torrents Time umí pouštět filmy přímo z torrentů

  • Webové verze oblíbeného Popcorn Time mají jepičí život
  • Nahradit by je mělo streamování pomocí bittorrentového klienta v prohlížeči
  • Implementovaly jej největší torrentové weby

Před necelými dvěma lety ožil Popcorn Time – pirátský Netflix, který stahuje videoobsah pomocí BitTorrentu a rovnou jej přehrává. Původní verze příliš dlouho nevydržela a i další iterace, které díky otevřeným kódům vznikají jak na běžícím pásu, mají často jepičí život.

To stejné potom platí o webových službách, které přesunují Popcorn Time do webového prohlížeče. Ty fungují na jednoduchém principu, kdy běží bittorrentový klient na serveru a uživateli je z něj doručováno běžné video pomocí standardního protokolu HTTP. V prohlížeči tedy není vyžadován žádný speciální doplněk, stačí prostá podpora HTML5.

Jenže slabinou je onen mezičlánek v podobě serveru, který video stream servíruje uživateli. Pokud začne být o službu velký zájem, brzy utichne – ať už z důvodu technických nebo právních. Tvůrci jedné z odstavených webových verzí (Popcorn-time.se), se proto rozhodli pro odlišnou cestu. Naučili libovolný prohlížeč pracovat s torrenty a zároveň zobrazovat stáhnutý videoobsah.

Kolem nového doplňku Torrents Time navíc vybudovali otevřenou službu, kterou může na svém webu velice jednoduše použít kdokoliv. Netrvalo tedy dlouho a streamování se rozšířilo na Pirate Bay i další weby této kategorie.

obrázek 051.jpg
Streamování z torrentů přímo v prohlížeči, anonymní provoz díky VPN a přehrávání na Apple TV nebo Chromecastu - to vše slibuje Torrents Time

Neprůstřelný Torrents Time

Doplněk Torrents Time je dostupný pro čtveřici hlavních prohlížečů – Chrome, Firefox, IE a Safari. Obsahuje dvě hlavní části, které umožňují jeho funkčnost – bittorrentový klient postavený na knihovně Libtorrent a videopřehrávač, za kterým podle webu Torrent Freak stojí samotní tvůrci. Ten je pro změnu vystavený na projektu FFmpeg a bez problémů si tedy poradí s většinou multimediálních formátů. Zároveň nabízí zobrazení titulků z externích databází.

tt.jpg
Přehrávač Torrents Time vypadá stejně jako ty webové. Zde však není obsah stahován z jednoho serveru pomocí HTTP, ale díky bittorrentovému klientu

Kromě toho tvůrci do doplňku implementovali ještě dvě funkce – možnost použít VPN pro anonymní používání a schopnost přehrávat streamované video na síťových zařízeních podporující protokoly DLNA, AirPlay (Apple TV) a Chromecast. Řešením jsou opět otevřené knihovny jako airplay-js nebo chromecast-js.

Výhoda oproti předchozím řešením využívající HTTP je jasná – Torrent Time pracuje s trackery a protokoly DHL a PEX, které se postarají o tradiční P2P komunikaci, jež není závislá na jediném serveru. Případné odstavení služby by tedy bylo mnohem složitější.

A stejně tak je jasná nevýhoda – podobně jako u běžného BitTorrentu dochází i zde k odesílání dat dalším uživatelům, čímž je porušován zákon o šíření audiovizuálních děl. I proto je do doplňku implementována podpora VPN pro provoz s cizí IP adresou. Tvůrci použili službu Anonymous VPN, která zaručuje fungování bez uchovávání záznamu o provozu. Zároveň ale tvůrci doplňku zvou další poskytovatele VPN, aby se do projektu zapojili.

obrázek 046.jpg
Úsporné nastavení doplňku - nastavíte pouze složku pro cachování obsahu a titulky

Torrents Time však nemá být pouze doplňkem do prohlížeče. Vývojáři připravili i zázemí pro případnou monetizaci ze strany provozovatelů webů. Vložení webového přehrávače, který bude obsah stahovat z bittorrentové sítě je velmi jednoduchý – řešením je prostý embed stejně, jako třeba v případě vložení videa z Youtube. Stačí pouze dodat adresu na torrent nebo tzv. magnet link. V budoucnu může Torrents Time pracovat s reklamním systémem, pro který je již připravena administrace.

obrázek 049.jpg
Pokud se majitel stránek zaregistruje na webu, dostane svoje identifikační číslo, s nímž může videotorrenty na web embedovat. Pokud v budoucnu povolí reklamní systém, může něco vydělat

V jádru torrent i se svými neduhy

Aby tvůrci projektu Torrents Time demonstrovali možnosti doplňku, spustili web Popcorntime-online.io. Ten na první pohled vypadá prakticky stejně jako desktopový klient pro Popcorn Time nebo předchozí webové varianty používající HTTP stream na pozadí. V tomto případě je však využitý právě doplněk Torrents Time, k jehož instalaci jsou také uživatelé vyzváni při pokusu spustit některý z filmů nebo seriálů.

obrázek 050.jpg
Popcorntime-online se liší od svého vzoru pouze na pozadí

Doba, za jakou je přehrávání filmu zahájeno závistí na tom, kolik uživatelů torrentový soubor sdílí. V případě, že se jedná o novou epizodu oblíbeného seriálu, se může jednat o několik málo desítek sekund. V opačném případě si počkáte klidně několik minut, než prohlížeč nacachuje dostatečné množství dat.

Tradiční otázkou u torrentových klientů je možnost omezit či zcela zakázat nahrávání dat. V případě doplňku Torrents Time v nastavení naleznete pouze základní konfiguraci přehrávače a nelze tedy omezit ani rychlost uploadu ani downloadu. Klient tedy může bez problému vytížit vaši linku na maximum.

obrázek 048.jpg
Odesílá Torrents Time na pozadí data stejně jako běžný bittorrentový klient? Ano a maximální rychlost neomezíte. 

Pirate Bay – největší streamovací web

Tvůrci doplňku Torrent Time mluví o revoluci, což se na první pohled zdá značně přehnané. Jenže ona se jim malá revoluce přece jen povedla. Přes víkend totiž na nejeden web indexující torrenty přibyla podpora streamování. A odstartoval to ten nejznámější – The Pirate Bay.

U každého filmového nebo seriálového torrentu tedy nyní uživatelé najdou i možnost Stream It (BETA). Pokud si do prohlížeče nainstalujete zmiňovaný doplněk, v nově otevřeném okně se načte známý přehrávač Torrents Time, který začne torrent stahovat a přehrávat.

obrázek 047.jpg
Streamování na Pirate Bay si nálepku BETA opravdu zaslouží, otevírá se v miniaturním okně a jedinou možností je sledování ve fullscreenu

Jednoduchým implementováním doplňku se tedy z Pirate bay stal největší pirátský web streamující filmy. Uvidíme, jak dlouho bude tato možnost i samotný doplněk Torrents Time funkční.

Doplněk si bezesporu své příznivce najde, ale sami jeho používání nemůžeme doporučit. Jeho používáním byste porušili zákon, může vám nepěkně vytěžovat linku a je to neověřený software. Piráti s ním však ukázali, že jsou zase o krok napřed. Je však dost pravděpodobné, že pokud se doplněk rozšíří, rozpoutá to ještě intenzivnější hon na torrentové trackery. 


Poznámka: Článek informuje o zásadních aktualitách z oblasti streamování videa, v žádném případě nemá nabádat k porušování zákona, ke kterému při používání bittorrentu dochází.

Diskuze (25) Další článek: Používáte Google Drive? Zkontrolujte zabezpečení a získáte 2 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,