Roboti by měli platit sociální pojištění, navrhuje Evropský parlament

Návrh Evropského parlamentu chce pracovní roboty klasifikovat jako „elektronické osoby“, přičemž jejich majitelé za ně budou muset platit sociální pojištění. Tento krok, by měl pomoct při řešení budoucí otázky chybějících pracovních míst, které dříve zastávaly lidé a nyní je nahrazují roboti, informuje The Verge.

Zákon po společnostech požaduje, aby přiznaly ušetřené peníze za sociální pojištění a mimo to by měla vzniknout „European robotics agency“, která bude poskytovat technické, etické a regulační posudky. Návrh má mnoho odpůrců nejen v parlamentu, ale také u firem, které se výrobou robotů zabývají nebo je využívají.

Klepněte pro větší obrázek
K automatizaci dochází především na výrobních linkách, v příštích desetiletích by ale roboti mohli nahradit i jiná pracovní místa a je potřeba, abychom byli i legislativně připraveni.

Na podobné kroky je podle kritiků příliš brzy a mohl by se tím zbytečně zpomalit technologický vývoj. Patrick Schwarzkopf, generální ředitel podniku VDMA, říká, že prezentované scénáře s roboty mohou nastat v horizontu padesáti, ale ne deseti let, jak je navrhováno.

Ale problémy spojené s automatizací výroby a nahrazování lidské pracovní síly jsou každopádně skutečné a je potřeba se jimi zabývat. V momentě, kdy začnou být problémy aktuální, může být zákon již připraven a můžeme se tak vyhnout zbytečným komplikacím.

Současná podoba návrhu však nemusí v Evropském parlamentu najít potřebnou podporu. Minimálně ale vidíme první snahy o regulaci robotické pracovní síly, která bude zřejmě nevyhnutelná.

Diskuze (110) Další článek: Zuckerbergův MacBook má přelepenou webkameru i mikrofon. Šéf Facebooku je ostražitý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,