Rozhovor se světovým „Bohem“ Wordu

Rozhovor s Čechem, kterého celý svět označuje jako Boha Wordu - kancelářské aplikace od Microsoftu. Dokáže s ním vykouzlit grafiku jako ve Photoshopu.

V polovině minulého měsíce se internetem prohnalo virální video, které během několika dnů vidělo přes dva miliony uživatelů po celém světě. Název videa vypadá nezajímavě - v překladu je to otázka, jestli náhodou operační systém iOS 7 nebyl vytvořen v aplikace Microsoft Word.

Ve zrychleném videu namluveném v angličtině, je možné během deseti minut vidět přibližně dvouhodinovou neuvěřitelnou grafickou práci ve Wordu, kdy pouze pomocí integrovaných grafických nástrojů a standardních fontů v systému Čech Václav Krejčí vytvoří kompletní kopii obrazovky iOS 7 se všemi ikonami a nakonec i s realistickým ztvárněním iPhonu jako z reklamy. To vše ve vektorové grafice.

Desetiminutové video, nad kterým žasne celý svět:

Video vzbudilo velký ohlas po celém světě a komentáře lidí zní jasně – „Umíš s grafikou ve Wordu pracovat lépe, než já ve Photoshopu...“, „Neuvěřitelné...“, „Ani Bill Gates neumí takhle pracovat s Wordem!“, „Umím sotva změnit odsazení řádků ve Wordu, takže nechápu...“, „To je fake, to není možné.“, „Tohle by měla být reklama na Microsoft Word!“, „Netušil jsem, že je Word tak mocný nástroj...“, „Tohle video udělal jen proto, že ho vyhodili z Applu...", „Microsoft WORD Level – Photoshop“, „To musí být příbuzný Chucka Norrise, který vytvořil Word ve Wordu..“, „V životopise jsem si změnil položku Word: mírně pokročilý na úplný začátečník.“

První otázka je jasná - představ se, co si dělal v minulosti a na čem pracuješ teď

Ahoj, jmenuji se Václav Krejčí, grafice se věnuji přes 10 let a někteří čtenáři možná znají mé tutoriály o Photoshopu, které vycházely na serveru grafika.cz a pár i na psdtuts.com. To bylo v období, kdy jsem vydal u nakladatelství Grada publishing knihu „Adobe Photoshop: design grafiky GUI“, zhruba v roce 2008.

dsc_9493.jpgDíky článkům a knize nebyla o práci nouze, takže jsem ani nestíhal aktualizovat svoje osobní stránky s portfoliem, které nakonec získaly podobu statického obrázku a teď na nich sedí reklama na mou novou knihu - www.upir.org.

Asi před rokem mě napadlo navázat na mou první knihu a napsat druhý díl věnovaný designu UI iPad a iPhone aplikací. Jenže zrovna v tu dobu prosákly informace o chystaném iOS 7 a jeho vektorové, velmi jednoduché grafice.

To bylo v kontrastu s mým oblíbeným realistickým ztvárněním prvků a ikonek, a protože by toto načasování knize s největší pravděpodobností uškodilo, zastrčil jsem rozpracovanou knihu zpět do šuplíku. Touha opět něco napsat a vydat mě ale rozhodně neopustila...

Takže z Photoshopu jsi přesedlal rovnou do Wordu?

Přesně tak. Mám celkově rád knihy, obzvlášť pokud jsou odborné, plné obrázků a zajímavých informací. Nejlépe o grafice, nebo alespoň o počítačích. Rád si je kupuji a sem tam nějakou i přečtu. Postupně jsem si tak všiml tří věcí.

Knihy o Photoshopu (Illustratoru, Corelu, apod.), většinou ukazují návody krok za krokem, tedy jak věci dělat, ale už ne proč je tak dělat. Knihy o grafice většinou vysvětlují proč věci dělat tak jak se dělají, ale už neukazují konkrétní návody v konkrétních aplikacích. A konečně knihy o Wordu jsou neskutečně nudné a z grafiky neukazují vůbec nic.

To mě dovedlo k myšlence napsat knihu o grafice ve Wordu, kterou jsem byl opravdu nadšen, a to zhruba do té doby, než ji všichni vydavatelé odmítli. Nápadu jsem se přesto nevzdal a pokračoval dál a napsal knihu „7 Best Text Effects in Microsoft Word, kterou jsem umístil na internet zadarmo ve snaze nějakého vydavatele najít.

book_dummy.png
Kniha 7 Best Text Effects in Microsoft Word od Václava Krejčíře je dostupná zdarma na www.upir.org

Moc úspěšný jsem ale nebyl. Kniha měla sotva pár návštěv denně, a její verze pro iPad ve formátu iBooks se zasekla na vstupní kontrole do iBookstore (kde je dodnes).

To byla ta chvíle, kdy jsi se rozhodl nahrát zmiňované video?

Ještě ne, ale už se k ní blížíme. Videím jsem se od začátku bránil, vyžadují trochu jiný přístup než poklidné psaní textu, navíc můj anglický přízvuk nemusí být pro všechny příjemný (na druhou stranu soudě dle komentářů v něm spousta lidí slyší Arnolda Schwarzeneggera). Pár videí jsem ale nahrál, umístil na Youtube, a opět se nic nedělo. Bylo potřeba udělat něco většího.

Rozhodl jsem se tedy zužitkovat své předchozí zkušenosti s GUI designem a přetvořit ve Wordu hlavní obrazovku iOS 7 společně s modelem iPhonu.

 2013-11-03 v 22.19.32.png
Reklamní vektorový obrázek iPhonu s úvodní obrazovkou iOS 7 se všemi ikonami - vše vytvořeno pouze pomocí Wordu

Původně jsem to chtěl stihnout za patnáct minut, ale to bylo nereálné, tak jsem nakonec skončil sérií asi 30 videí v délce dvou a půl hodin. To bylo zase moc nudné, takže jsem video 10x zrychlil a přidal nový anglický mluvený komentář. Ten zrychlený není, i když to tak občas vypadá. K zhruba desetiminutovému videu jsem ještě nakonec přidal titulky, aby bylo možné můj hlas vypnout a to bylo celé.

Čekal si takový ohlas? Video má nyní téměř 2,7 milionů zhlédnutí a objevilo se na největších informačních webech, což spustilo i virální vlnu.

Popravdě jediné co jsem po umístění videa na Youtube udělal, bylo to, že jsem poslal sedm mailů na náhodné stránky zabývajícími se drby o Apple. Že se video ten samý den stane virální, jsem opravdu nečekal. Z těch zmiňovaných 2,7 milionů zhlédnutí jich bylo 1,5 milionu během jednoho dne, kdy mi každou vteřinu pípnul nový e-mail a než jsem přečetl nový komentář pod videem, bylo jich tam 20 dalších.

Návštěvnosti nejvíc pomohlo to, že se video na chvilku objevilo na první stránce Redut a 9GAG, obrovské množství sdílení mělo i na Mashable. Já jsem sice obeslal známé, kamarády a všechny na koho jsem si vzpomněl, to ale ve výsledku na návštěvnost nemělo žádný vliv. Vlastně jsem tři dny jen jako pozorovatel seděl, updatoval Facebook, Youtube a Twitter, odpovídal na maily a spal sotva pár hodin.

Mnoho lidí tě označuje jako God of Word - „Boha“ Wordu...

Nemyslím si, že by moje schopnosti ve Wordu byly opravdu tak výjimečné. Ve skutečnosti jsem se naprostou většinu věcí týkajících se grafiky naučil v Photoshopu, Illustratoru, InDesignu a podobných aplikacích. Jsou to běžné věci, které každý průměrný grafik zná a používá. Jenže je nezná běžný uživatel Wordu, a tak mu opravdu mohou připadat jako z jiného světa.

 2013-11-03 v 22.19.46.png
Microsoft Word má hodně nástrojů pro tvorbu grafiky, které jsou běžně ukryté a nepoužívané.

Dnešní programy obsahují nepřeberné množství funkcí a občas ani není v silách člověka se všechny naučit a používat. A právě ono nekonečné množství možností zabíjí kreativitu a vede spíše k nečinnosti. Občas právě z mála vzniknou velké věci a kreativitu lze nastartovat třeba i tím, že si člověk vytvoří (byť jen imaginární) omezení a překážky. Například tím, že si řekne, že vytvoří celou hlavní obrazovku iOS 7 jen ve Wordu.

A co nějaké negativní komentáře?

Překvapilo mě, že jich bylo tak málo, a potěšilo mě, že ty opravdu hloupé zmizely během chvíle tím, že dostaly od ostatních lidí palce dolů.

Ne tak úplně negativní, přesto často se opakující připomínka byla ta, že přeci "moje obrazovka ve Wordu je jen obrázek, a na tom iPhonu se hodiny hýbou a kalendář funguje". Chvilku jsem si říkal, že komentující nepochopil smysl videa, ale pak jsem si na pár hodin sedl, a nahrál ještě dodatečné bonusové video, kde jsou i moje hodiny a kalendář funkční. Jediné, co mě štve, je že mě to nenapadlo už na samotném začátku...

Animovaná ikona hodin s pohyblivými ručičkami jako v iOS 7? Václav Krejčí to ve Wordu zvládl také:


Jaké jsou tvé plány do budoucna? Chystáš nějaká další videa nebo knihy?

Videí se teď bojím ještě víc než předtím, jelikož jsem nastavil laťku, kterou už pravděpodobně nikdy nepřekonám. Rád bych ale dopsal druhý díl knihy o textových efektech ve Wordu, tentokrát již pod hlavičkou opravdického vydavatele. A pak se asi opět vrátím k Photoshopu, i když ty mé plány stejně nakonec vždycky skončí úplně jinak...

Diskuze (30) Další článek: Nejlepší nástroj na rychlé poznámky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,