Ruský vynález: Inkoustová tiskárna tiskne barevně i bez barevného inkoustu

Ruským vědcům z univerzity ITMO v Petrohradě se podařilo vyvinout zajímavý způsob barevného tisku pomocí bezbarvého inkoustu. Inspirovali se způsobem, jakým mění barvy na povrchu těla sépie. Studii publikoval vědecký žurnál ACS Nano.

Současné technologie barevného tisku většinou využívají vzájemné prolínání tří (RGB) nebo čtyř (CMYK) barev. Některé barvy však mohou představovat zátěž pro životní prostředí. Alternativou k nim se může stát ekologický inkoust, který odraz různých barev světelného spektra dosahuje díky svým nanostruktuálním vlastnostem.

22715775 
Princip tisku

Vědci využili bezbarvý přírodní oxid titaničitý v koloidní formě. Dá se použít i v běžné inkoustové tiskárně a dokáže tisknout na širokou škálu povrchů, přičemž nevyžaduje žádné vysoké teploty. Inkoust odráží barvy podle toho, v jak silné vrstvě se nachází na podkladě. Tloušťku nanášení dokázali výzkumníci kontrolovat i pomocí běžné inkoustové tiskárny. Zatím však zůstává problém s odrazem syté červené barvy. Ta vzniká v oblasti nejtenčích vrstev. 

203684206 
Obrázek vytištěný novou metodou. Jako laboratorní pokus budiž, ale do běžného nasazení má technologie ještě hodně daleko

Podle vědců jde o první zcela ekologickou formu barevného tisku. Výtisky neznečišťují životní prostředí a navíc jsou odolné vůči působení ultrafialového záření. Do komerčního nasazení je však nutné technologii ještě výrazně doladit. 

Diskuze (32) Další článek: Rychlé jídlo přes internet se v Praze osvědčilo, nyní jde Ordr.cz do Brna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,