Hardware | Samsung

Samsung představil ArtPC s válcovitou skříní, vysokou cenou a lowendovou grafikou

Samsung je sice aktuálně zaměstnán aférou kolem vybuchujícího Galaxy Note 7, nicméně v dalších segmentech představuje netradiční novinky. Jednou z nich je také počítač, který zaujme především vzhledem. Jihokorejci jej totiž vměstnali do válce, který má v průměru 13 centimetrů a na výšku pouze 30 centimetrů.

Netradiční konstrukce je navíc doplněna další zajímavostí v podobě prostorového reproduktoru Harman Kardon v horní části.

81PC5lMUmfL._SL1500_.jpg
Na přední straně nenajdete žádný konektor, vše je ukryto v zadním panelu. Horní segment je tvořen reproduktorem Harman Kardon, který je odpojitelný

Na rozdíl od Macu Pro se však nebude jednat o žádné dělo alespoň v případě grafického výkonu. Samsung se totiž na rozdíl od Applu nepustil do návrhu upravených grafických karet, ale použil notebookové AMD Radeon RX 460 do slotu MXM. Z toho je patrné, že se jedná o stroj zaměřený především na graficky nenáročnou práci.

O to překvapivější je potom volba procesorů. V ArtPC totiž najdeme Intel Core i7-6600 nebo v případě levnějšího modelu Intel Core i5-6400. Pro data je připraveno SSD s kapacitou 256 GB a také 1TB pevný disk. Operační paměť v dražším případě nabídne 16 GB nebo polovinu u levnějšího modelu.

Konektory najdeme vyvedeny do jednoho panelu společně s tlačítkem pro zapnutí počítače. Mezi porty najdeme čtveřici USB 3.0, jednou USB-C, čtečku SD karet, HDMI, LAN a 3,5mm audio konektor.

81ElfPKZFQL._SL1500_.jpg
Samsung ArtPC

Vzhledem k použitým procesorům velkou část skříně zabere zdroj, Samsung však nezvolil externí řešení, ale dostal jej dovnitř počítače. Bohužel se však nepochlubil s fotkami interního uspořádání komponent.

91GJxZGOezL._SL1500__575px.jpg
Samsung ArtPC

Samsung bude nabízet dvě konfigurace, které se budou lišit především použitým procesorem. Dražší model s Core i7 vyjde nad 1 600 dolarů, což je v přepočtu s daní částka kolem 47 tisíc korun. Levnější varianta se začne prodávat za 1 200 dolarů, takže s daní za něj tuzemský zákazník zaplatí minimálně 35 tisíc korun.

Diskuze (17) Další článek: Yahoo má velký problém. Pro NSA a FBI skenovalo všechny příchozí e-maily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,