SAP rozšiřuje investiční fond o stovky milionů dolarů. Týká se to i Česka

Investiční křídlo německého softwarového obra SAP nazvané SAP Ventures navyšuje fond o dalších 650 milionů dolarů, které bude moci použít na investice do mladých technologických firem. Na finance budou moci dosáhnout také zajímavé společnosti z Česka.

SAP Ventures v první várce operoval s 353 miliony dolarů, v posledních 12 měsících ale přidal více než miliardu a celková suma se tak prozatím usadila na 1,4 miliardy dolarů. Kromě nově oznámené investice už byla dříve založena sekce SAP HANA Real Time Fund, do níž bylo vloženo 405 milionů dolarů.

SAP se rozhodl pro navýšení peněz zejména na základě úspěchů v posledním roce, kdy 12 z fondem zainvestovaných firem uskutečnilo vstup na burzu (třeba flashové Violin Memory), nebo byly koupeny velkými giganty (EMC získalo ScaleIO a Salesforce.com zase ExactTarget).

V Česku zájem není

Zatímco tradiční součást SAP Ventures funguje jako běžný kapitálový fond, sekce zaměřená na platformu SAP HANA má kromě zhodnocení peněz na starost především vytvořit základnu startupů a společností, které budou na této nového technologii německé firmy vytvářet analytické a byznysové aplikace.

SAP proto po celém světě tento rok uspořádal takzvané Startup Forum, kde se snažil nadějné projekty přesvědčit k používání HANA a využití finančního, technologického a obchodního zázemí. Akce proběhla i v České republice, informovat se přišlo několik zájemců, například včetně rozjetých Futurelytics. Aktivity se v současné době vyhodnocují a ještě není známo, jaké budou mít dopady.

České firmy ale podle informací Connect.cz o peníze ze SAP Ventures nežádají, i když jsou jim přístupné. Je tu pouze jedna nepřímá investice do fondu Earlybird Venture Capital, který aktuálně hospodaří se zhruba 800 miliony dolarů a mimo jiné investoval 2 miliony dolarů do českých Socialbakers.

SAP Ventures má aktuálně desetičlenný tým operující v Evropě, Asii a Americe a jeho aktivity se mají v budoucnu rozšiřovat. Podporu startupů chce rozjet také zřejmě největší rivalu SAPu, Oracle. Ten chce vlastní aktivity brzy představit také v Česku.

Váš názor Další článek: Chrome OS dorazil na Windows 8. Chce zastínit Metro?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,