Šéf SalesForce neinvestuje do miliardových startupů bez veřejných akcií

Miliardář, zakladatel i současný šéf SalesForce – Marc Benioff, se v rozhovoru pro Bloomberg vyjádřil k jeho postoji v oblasti miliardových startupů, které nejsou stále na veřejné burze. Do takových startupů už přestává investovat.

Startupy s extrémně vysokou hodnotou nad miliardu dolarů, které stále nevstoupily na veřejnou burzu s emisí akcií, jsou přezdívané jako „jednorožci“ (Unicorn). Podle Benioffa ale tyto startupy pokřivují soukromý sektor s hodnotami, které neodpovídají realitě. Takové startupy by podle něj už dávno měly být na veřejné burze, která by je ohodnotila mnohem reálněji vůči reálnému trhu. Jako veřejně obchodovatelná společnost se také budou muset držet tempa a růstu s pravidelnou veřejnou kontrolou. SalesForce vstoupilo na burzu v roce 2004, když mělo přijem v oblasti sto milionů dolarů a od té doby vyrostlo až na současných 5,3 miliardy dolarů příjmů za fiskální rok 2015.

Klepněte pro větší obrázek
Marc Benioff v rozhovoru pro Bloomberg

Být na veřejné burze je dle šéfa Saleforce jednodušší, než zůstat na soukromém trhu. Téměř každý den mu prý někdo volá s tím, že mu nabízí možnost investice do soukromého startupu s hodnotou přes miliardu dolarů. Marc Benioff už ale v takové „jednorožce“ nevěří a všem doporučuje, aby šli na veřejnou burzu a střetli se tak s realitou.

Technologie se podle něj mění, ale co se nemění je spojení se zákazníkem. A právě na tom je postavený každý produkt, který SalesForce nabízí. Nejdůležitější pro všechny je dnes růst, který samozřejmě sledují i akcionáři a podle toho hodnotí danou firmu. A pokud má firma dobré spojení se zákazníky, může pokračovat ve vývoji produktů, které jejich zákazníci chtějí a pokrývat tak další jejich potřeby.

Váš názor Další článek: Michal Illich: chystáme dva nové projekty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,