Seriál webinářů zaměřených na Windows 10

Přibližně v polovině března byl na internetovém kanále Channel 9 zahájen seriál zaměřený na novinky ve Windows 10. Čtyřdílný seriál webinářů vedených odborníky z řad MVP se bude věnovat předevšim nasazení a správě Windows 10 ve firemním prostředí.

První dva díly seriálu jsou již odvysílané. Pojďmě si proto společně shrnout, co zajímavého jsme se v nich mohli dozvědět.  

Webinar 1: Windows 10 for businesses of any size

První video se věnuje nejen představení nejvýraznějších předností Windows 10, kdy je kladen důraz na nový jednotný ekosystém One Windows Platform a tzv. Univerzální aplikace, které vývojářům umožňují spouštět jeden zdrojový kód na všech zařízeních s Windows 10, ale zejména funkcím a možnostem, které tento systém přináší firmám.

Spolu s edicí Windows 10 Enterprise, která je pro firemní použití určená, přichází i celá řada nových nebo vylepšených funkcí s cílem zvýšení pracovní produktivity, zabezpečení a efektivity správy firemních zařízení. Mezi takové funkce patří například Windows Update for Business, Windows Store for Business, Device Guard, Azure Active Directory join, Mobile Device Management, Enterpise State Roaming a Enterprise Data Protection.

S využitím Microsoft Azure Active Directory účtů a Windows Store for Business je možné provádět centrální správu a distribuci vybraných Windows Store aplikací v rámci organizace. Stejně tak lze skrze Store for Business vytvářet a privátně distribuovat interní llne-of-business aplikace.  

Díky Microsoft Azure Active Directory join a Mobile Device Management je rovněž možné efektivně spravovat všechna zaměstnanecká zařízení běžící na platformě Windows 10, od telefonu po desktop. MDM oproti své předchozí verzi Windows 8.1 doznalo velkých změn a nyní podporuje všechny klíčové aktivity jako jsou zabezpečení zařízení pomocí bezpečnostních politik, převod licencí mezi zaměstnanci, správu certifikátů nebo nahrání firemního image systému. Vše v souladu s moderním trendem Bring-Your-Own-Device (BYOD).

Celé video s podrobným představením všech zmíněných novinek můžete shlédnout zde.

Webinar 2: Preparing your environment and deploying Windows 10

Při vývoji Windows 10 byl kladen důraz na zajištění co možná nejhladšího procesu upgradu operačního systému. Ve firemním prostředí se obvykle k tomuto procesu nevyužívá Windows Update tak jako u domácností. I zde je však při přechodu z Windows 7, Windows 8 nebo Windows 8.1 možné využít tzv. In-Place upgrade.

Pokročilou správu a hromadný upgrade většího množství firemních zařízení je vhodné provést s využitím nástrojů System Center Configuration Manager nebo Microsoft Deployment Toolkit. Firemení zařízení pak pak lze efektivně spravovat s pomocí Microsoft Intune. Ten vedle služby Mobile Device Management umožňuje například přímo doručovat interní line-of-business aplikace na vybraná zařízení.

Novinkou ve Windows 10 je tzv. Windows Imaging and Configuration Designer, který podporuje širokou škálu akcí související s tvorbou vlastních systémových image. Mezi jeho zásadní výhody patří možnost komplexní konfigurace politik a nastavení systému nebo také předinstalace 3rd party ovladačů a aplikací.Celé video s podrobným představením všech zmíněných novinek můžete shlédnout zde.

Za dva týdny se opět těším s pokračováním článku o zbývajících dvou webinářích na téma Windows 10 for devices management a Windows 10 security.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: 13 novinek a vylepšení, které přinese Windows 10 Anniversary Update

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,