Seznam.cz opět zabodoval ve sporu s CHAPS. Podruhé se za něj postavil Ústavní soud

Seznam.cz se na začátku března dočkal dalšího vítězství ve svém sporu se společností CHAPS, která na objednávku Ministerstva dopravy spravuje celorepublikové jízdní řády. Seznam.cz na základě práva na přístup k informacím žádal po CHAPS otevření jízdních řádů a po odmítnutí vstoupil do soudního sporu. Krajský soud v Brně měl stejný názor, nicméně rozsudek nakonec v listopadu 2014 zrušil Nejvyšší správní soud (PDF).

Seznam si to nenechal líbit, podal ústavní stížnost a ÚS mu dal nyní za pravdu a fakticky tak vrátil spor zpět k Nejvyššímu správnímu soudu, který nyní bude muset spor opět projednat a bude muset brát v potaz právní názor ÚS.

Soudní tahanice mezi oběma společnostmi jsou ve skutečnosti ale ještě mnohem košatější, ÚS totiž ve prospěch Seznamu rozhodl již dříve – poprvé se tak stalo loni v létě.

CHAPS v mezidobí dostal anticenu v Křišťálové lupě, a přestože svá data omezeně otevřel, jak mu již dříve přikázalo ministerstvo, firmy v čele se Seznamem si stále stěžují, že data nejsou kompletní, podivně řazená a složitě rozluštitelná a rozhodně se tedy nejedná o standard otevřených dat, kdy lze informace rozumně strojově zpracovat a jejich producent je za tímto účelem také vytváří. CHAPS naopak podle mnohých spíše ostatním hází klacky pod nohy.

Na začátku roku si na CHAPS posvítil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který brněnské společnosti udělil dvoumilionovou pokutu za zneužití svého dominantního postavení na trhu.

Diskuze (24) Další článek: Valve chce virtuální realitu pro starší stroje. Ve hře jsou i čtyři roky staré grafiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,