Technologie | Politika | Donald Trump

Silicon Valley doufá, že Trump nezačne plnit výkřiky z předvolební kampaně. Apple a Microsoft uklidňují situaci

Vlivné americké technologické firmy se pomalu a spíše opatrně vyjadřuj í k výsledkům tamních prezidentských voleb. Vedle Tima Cooka a jeho dopisu zaměstnancům se ozval i Brad Smith z Microsoftu. Jeho jméno sice není veřejnosti zrovna nejznámější, přitom však po personálních obměnách z posledních let zastává pozici podnikového šéfprávníka a prezidenta.

342241118
Microsoft poukazuje na to, že v USA ubývají místa pro středoškoláky, Trump tedy musí podporovat vzdělání, technologie a vědu.

Ve svém otevřeném dopisu publikovaném na blogu Microsoftu nabádá nového prezidenta především k tomu, aby jeho vláda nebrzdila technologický rozvoj a inovace. Stejně tak poukázal na důležitost kulturní, náboženské a další rovnosti, poněvadž nadnárodní společnosti jako Microsoft, Google, Apple nebo Facebook zaměstnávají pracovníky ze všech koutů světa a pro celý svět také vyvíjejí své produkty.

Nový americký prezident během své předvolební kampaně několikrát zaútočil především na Apple, který kritizoval za to, že nespolupracoval s FBI v kauze odemknutí dat na iPhonu u vyšetřovaných osob. Trumpovi se také nelíbilo, že velké technologické firmy nemají své montovny ve Státech.

Na nože byl s Trumpem i šéf Amazonu Jeff Bezos a to hlavně kvůli svým ambicím na mediálním trhu. Loni na podzim Bezos na svůj Twitter napsal, že Donalda Trumpa vystřelí do kosmu ve své raketě Blue Origin. Teď už to tak jednoduché nebude.

V případě IT jako celku pak Trump několikrát překvapil odbornou veřejnost třeba kontroverzními výroky o tom, že by měla federální vláda dle potřeby blokovat internet – třeba v některých oblastech USA s vyšší kriminalitou.

Trump je zároveň odpůrcem politiky síťové neutrality, kterou považuje za zásah do svobodného podnikání operátorů. I proto technologické firmy a zvláště třeba takový Netflix, pro kterého se síťová neutralita klíčová, s napětím očekávají, jaká bude reálná telekomunikační politika Trumpova kabinetu, o které se zatím prakticky až na podobné výkřiky nic neví.

Úvodní fotografie: Michael Vadon, CC-BY-SA

Diskuze (19) Další článek: Eve V: Notebook z Finska, který jde proti Surface Pro. Prodeje odstartují na Indiegogo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,