Softbank koupí ARM, za výrobce čipů zaplatí ohromných 32 miliard dolarů

Architektura ARM vládne mobilním procesorům. Čipy vyvíjené britskou společností ARM Holdings pak ve velkém vyrábí řada ostatních výrobců na základě licencí. Není divu, že kolem ARM Holdings už delší dobu krouží zájemci z řad předních technologických společností. Nyní už dokroužili, britskou firmu ARM Holdings koupí japonský technologický gigant Softbank, informuje BBC.

Klepněte pro větší obrázek
Akvizici už potvrdil i samotný ARM na svém webu

Softbank je primárně telekomunikační společnost, která má však už globální dosah i v oblasti e-commerce, internetových technologií a služeb, v médiích a marketingu a ve finančním byznysu. Po Toyotě a Mitsubishi je to třetí největší japonská firma. Nezdráhá se investovat. Zatím nejvíce zaplatila při koupi většinového podílu operátora Sprint, a to přes 20 miliard dolarů.

Japonci za ARM zaplatí 32 miliard dolarů (tj. cca 782 miliard korun), a to částečně z vlastních hotovostních rezerv a částečně z úvěru. Do chodu firmy nechtějí nijak agresivně zasahovat, sídlo v Anglii i stávající manažerská struktura bude zachována.

Pro Softbank jde o dlouhodobou strategickou investici. ARM je zisková firma s dobrou pozicí v perspektivním oboru, s vlastním vývojem a velmi slibnou budoucností. Má klíčové postavení v oblasti mobilních technologií a stejnou pozici si chce vydobýt i v oboru internetu věcí. Aktuálně má 3 000 zaměstnanců, ale do pěti let by měl tento počet vyrůst až na dvojnásobek.

Diskuze (4) Další článek: Známe specifikace notebooku od Xiaomi. Uveden bude ještě tento měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,