Hardware

Specifikace DDR5 budou dokončeny ještě letos, do prvních počítačů zamíří v roce 2020

Typem DDR4 neskončí vývoj pamětí DRAM tak, jak se před několika lety zdálo. Na konferenci IDF, která proběhla minulý týden, se objevilo několik přednášek, které nastínily příchod DDR5 v příštích několika letech. Nejvíc informací přitom pochází z prezentace Mika Howarda z IHS, o novinkách informoval Pcworld.

Paměti DDR5 přinesou především vyšší hustotu uložených dat, propustnost a také snížené nároky na napájení. To má pomoci náročným odvětvím jako je virtuální realita, která je aktuálně určena pouze pro high-endové sestavy.

Nový typ pamětí zamíří především do serverů, kde nároky na RAM vzrůstají především ve spojitosti s cloudovými službami a třeba také internetem věcí. Zvětšit by se měla možná kapacita jednoho modulu. Právě do serverů by se paměti DDR5 mohly dostat už během 12-18 měsíců. Do desktopů se potom budou rozšiřovat pomaleji. Podle analytiků by měly vydržet na trhu do roku 2025, kde se očekává přechod na některou z budoucích technologií.

Zatím však není jasné, jaký typ paměti budeme za 10-15 let používat – hovoří se především o trojici PCM (phase-change memory), RRAM (resistive RAM) a MRAM (magnetoresistive RAM). Ty sdílí jednu důležitou vlastnost - data jsou uchovány i po odpojení napájení.

Všechny typy jsou ještě ve fázi vývoje, a tudíž nebude jejich cena v následujících letech schopná konkurovat současné technologii. A právě DDR5 má vytvořit dostatečný manévrovací prostor pro finální vývoj a také zavedení do masové výroby.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (24) Další článek: Nvidia poodkryla Tegru pro samořiditelná auta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,