Apple | Google | Microsoft

Srovnali jsme obří centrály Applu, Microsoftu a dalších s Prahou

  • Microsoft se vyrovná okresnímu městu
  • Apple UFO by zabralo celou Malou Stranu
  • Tesla Gigafactory s Boeingem ten zbytek

Každý čtenář Živě ví, že Google sídlí v Mountain View, Apple buduje své obrovské UFO o pár kilometrů jižněji v Cupertinu a Microsoft dal přednost chladnějšímu podnebí americko-kanadského pomezí, sídlí totiž v Redmondu.

Každá z těchto společností zaměstnává desítky tisíc pracovníků rozesetých po celém světě v hromadě obchodních, vývojářských a strategických poboček včetně České republiky, onou výkladní skříní je ale samozřejmě domovská základna – headquarters – onen pomyslný královský hrad.

Zatímco některé světoznámé internetové startupy si vystačí s jedním větším open-spacem, sídla jiných společností se svou výměrou i počtem obyvatel mohou směle porovnávat i se skutečnými městy.

Dnes se na některé podíváme a pro lepší představu o jejich skutečné velikosti porovnáme vždy letecký snímek sídla s centrem Prahy.

Město Microsoft

Když se Bill Gates v polovině 80. let rozhodl přestěhovat mladý Microsoft do washingtonského Redmondu pár kilometrů východně od Seattlu, vystačili si s dvanácti hektary, na kterých postupně vyrostlo několik kancelářských budov, které firma dodnes poctivě čísluje.

695460985
Město Microsoft – tedy jen jeho malý výřez, který na mapce níže najdete podle hřiště

Ještě než Microsoft vydal Windows 95, vesnice už zabírala 100 hektarů a čítala několik desítek kancelářských komplexů. Dnes celý kampus tvoří podstatnou část samotného města a na ploše okolo 200 hektarů přežívá ve stovce budov až 40 000 zaměstnanců.

Půdorys redmondského kampusu by hravě vyplnil podstatnou část centra Prahy, z jižního okraje na ten severní to jsou totiž dobré tři kilometry leteckou čárou.

935964202 602251938
Redmondský kampus Microsoftu je... Obrovský

A jak vypadá nad Prahou obří UFO Applu? Dozvíte se v následující kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,