Statistici hlásí velký propad prodejů počítačů, hlavně těch stolních

Prodeje počítačů v posledních letech zaznamenávají propad, který se nevyhýbá ani České republice. Meziroční pokles byl zaznamenán již ve třech po sobě následujících čtvrtletích. Nejvíce se na této statistice podepsaly stolní počítače, kterých se u nás prodalo bez mála o čtvrtinu méně než před rokem.

Vývoj je však podle všeho důsledkem několika souběžných faktorů, které nejsou trvalého charakteru. Zájem o počítače neutichá, jen se mění samotná zařízení a poptávku ovlivňují i předloňské přírodní pohromy v Asii, které vyřadili několik výrobců elektronických součástek, a způsobily globální nedostatek pevných disků. Co stojí za poklesem prodejů počítačů v Česku, shrnul do čtyř bodů Petr Švagrovský, který působí jako analytik společnosti IDC:

  • Důvodem meziročního poklesu je především loňská vysoká nabídka stolních počítačů pro komerční segmenty – tehdy se realizovaly dodávky počítačů, ke kterým nemohlo v důsledku nedostatku komponent (pevných disků) dojít už o kvartál dříve, neboť tento trh komponent byl ochromen povodněmi v Thajsku. Nejde tedy ani tak o letošní „propad“ jako spíše o příliš vysoký srovnávací základ z minulého roku.
  • Klesal také trh notebooků, a to mimo jiné také proto, že z trhu mizí dříve oblíbené mini-notebooky (netbooky). Šlo o cenově velmi dostupná zařízení, která však nebyla zdrojem velkých marží a nepřispívala tedy dostatečně na další výzkum a vývoj.
  • Koupěschopná poptávka se částečně z trhu PC přelévá na trh v současnosti populárních tabletů.
  • Přijetí tak radikálních změn, jaké přinesl nový operační systém (OS) Windows 8, bude ze strany poptávky zdlouhavější a s vydáním nového OS nedošlo k bezprostřední odezvě v podobě růstu poptávky z titulu obnovy hardwaru.

Některé segmenty trhu však i přes vliv negativních faktorů vykazovaly růst. Jsou to například All-in-one počítače, nebo hybridní notebooky kombinované s tablety. Tyto novinky oživují trh, zvyšují poptávku a pro výrobce jsou obzvlášť výhodné, protože je prodávají s vyšší marží.

„V druhé půli roku trh PC určitě ožije, například komerční sféra bude ve velkém přecházet z Windows XP, jemuž bude v dubnu končit podpora ze strany společnosti Microsoft,“ upozorňuje Petr Švagrovský. Také proto Microsoft připravuje aktualizaci Windows 8.1, která by měla z nevalně přijatého systému Windows 8 udělat atraktivnější artikl. Doufají v to i samotní výrobci počítačů.

Diskuze (44) Další článek: Tim Cook: Když to bude dávat smysl, klidně budeme vyvíjet pro Android

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,