Storyfa: Česká zpravodajská čtečka, která chce porazit nejen Feedly

  • Google Reader skončil před třemi lety
  • Úspěšně jej nahradil agregátor Feedly
  • Své ambice má ale i Storyfa ze Zlína a její analytické funkce

Když Google před bezmála třemi lety ukončil provoz své RSS čtečky Reader s odůvodněním, že éra podobných služeb pomalu končí a návštěvnost Readeru setrvale klesala, mohlo se leckomu skutečně zdát, že věk robustních agregátorů nadobro končí a budoucnost patří Flipboardu, Facebooku a dalším z nové generace.

Při pohledu na čísla tomu tak nejspíše skutečně bude – zatímco Flipboard pro Android se může pochlubit 100-500 miliony stažení, mobilní Feedly jakožto představitel koncepčně spíše klasické RSS čtečky paběrkuje s 1-5 miliony.

Zpravodajský agregátor i čtečka RSS

Když nám tedy do redakční schránky dorazila upoutávka na další webovou zpravodajskou čtečku Storyfa, málem skončila v koši jako další pokus o vynalezení kola. Jenže pozor, tady určitě zbystřete, pod tímto projektem jsou totiž podepsaní vývojáři ze Zlína a mají prý globální ambice, což aktuálně podtrhuje mobilní klient pro iOS a vedle češtiny také anglický, německý, francouzský a ruský obsah. Fanoušci Androidu dostanou aplikaci později.

771246234 470152781
Storyfu můžete používat jako klasickou RSS čtečku, kterou nakrmíte vlastními zdroji. Můžete je organizovat do složek a nahrávat hromadně třeba pomocí OPML.

Storyfa kombinuje funkci tradiční RSS čtečky, do které po přihlášení nahrajete své oblíbené zdroje třeba skrze hromadný OPML, zadáním adresy RSS anebo vyhledáním média podle názvu, a zpravodajského agregátoru jako třeba Google News, který důležité zprávy vybírá za vás ze své rozsáhlé databáze.

484913272 59671069
Přidání nového zdroje vyhledáním. Storyfa poznala zpravodajskou E15 a nabídla její profil s výběrem toho, co chceme skutečně odebírat, a také statistikou
598044373 938274038 80839240
Samozřejmostí je responzivní design, který má hromadu stupňů, takže web bude použitelný na všech displejích od desktopu po 4" mobil

Události, které mají kontext

Aby takový zpravodajský agregátor fungoval co možná nejlépe, je třeba rozlišit zrna od plev a na hlavní obrazovce zobrazit opravdu jen to nejdůležitější. A právě vlastní datová analytika má být podle spoluzakladatele Patrika Abrahámka to klíčové, co Storyfu odlišuje od ostatních zpravodajských čteček. „Za posledních 30 dní jsme analyzovali 1,2 miliardy signálů souvisejících s články,“ chlubí se Abrahámek.

Co to znamená v praxi? Cílem Storyfy není jen zobrazit odkazy na jednotlivé články, ale také je tematicky a kontextuálně shlukovat. Přehled hlavních „trendujících“ událostí tedy po klepnutí nezobrazí cílový článek na některém ze zpravodajských webů, ale seznam ostatních médií, které se tématu věnují, a související zprávy.

131610815 600388989
Po klepnutí na některou z trendujících zpráv se nedostanete na cílový článek, ale na profil události, kde najdete nejen onen hlavní odkazovaný článek, ale i další podobné na ostatních médiích a dole pak související.  Na jednu událost tedy získáte více možných pohledů.

Témata

Vedle takto zpracovaných událostí pak Storyfa pracuje ještě s tématy, které prostě dohledáte pomocí univerzálního vyhledávacího pole. Když zadáte třeba „Panama Papers,“ zobrazí se všechny indexované články k této kauze a také interaktivní časová osa s vyznačením, kdy se o ní psalo nejvíce a byla tedy nejvíce hot.

744279342 450801544
Vše o Panama Papers v češtině a v angličtině

Jelikož nemohou česká média zdaleka pokrýt vše, můžete se kdykoliv přepnout třeba do angličtiny (při zachování české lokalizace prostředí) a namísto článků z tuzemských zpravodajských webů se zobrazí seznam zpráv o kauze Panama Papers z Guardianu, Reuters a tak dále.

Články přečtete přímo uvnitř Storyfy

Storyfa umí zvýrazňovat důležité články, nicméně stejně tak si můžete v konfiguraci vynutit kompaktní zobrazení. Použil jsem kurzívu, protože jako odkojenec Readeru a Feedly se domnívám, že skutečně kompaktní pohled by měl zobrazovat jen nadpisy článků, nicméně Storyfa v obou případech načítá i obrázky, takže se jich na obrazovce pod sebou zobrazí jen několik a pro rychlé pročítání se to příliš nehodí. Na stranu druhou, toto bude obtíž asi jen pro nás z redakcí a ty, kteří mají potřebu během chvíle prolétnout třeba padesátku článků, po čemž asi běžný smrtelník zrovna netouží.

690220536 961059607
Kompaktní zobrazení článků téhož média na Storyfě a ve Feedly. Pro speed-reading tedy chybí opravdu kompaktní řádkové zobrazení 

Častým neduhem nejedné čtečky je onen poslední krok, kdy už čtenář konečně klepne na článek. Některé jej otevřou v nové záložce, jiné se pokusí o jeho kompaktní zobrazení podobné mobilní verzi, které však zdaleka nefunguje vždy tak, jak má.

805510342
Články můžete číst v původním rozhraní, aniž byste opustili čtečku. Kdykoliv stačí stisknout Esc a jste zpátky bez znovunačtení celého webu.

Storyfa ve výchozím stavu také otevírá články jednoduše v nové záložce, což může být otravné, a tak nechybí ani možnost načítání článků přímo v rámu uvnitř čtečky, kdy se seznam článků zobrazí ve formě miniatur v levém panelu a pravá část obrazovky načte cílový web v jeho plnohodnotném rozhraní. Máte tedy jistotu, že vše bude fungovat, a přitom můžete stále rychle přecházet mezi jednotlivými články v seznamu.

227841209 883444585
Připravené tematické sekce a katalog jednotlivých médií, se kterými Storyfa pracuje. Samozřejmě ale můžete odebírat libovolný RSS zdroj.

Dejte ji šanci

Služba na první pohled působí možná trošku jednodušším dojmem, ale nenechte se zmást – je prostě jen přehledná, nabízí rychlé vyhledávání, organizaci zdrojů do složek podobně jako Feedly, hromadu dalších funkcí, a tak si určitě zaslouží pozornost a zájem jak poweruserů, kteří mají třeba zrovna ve Feedly desítky RSS zdrojů, tak běžných čtenářů, pro které je Flipboard příliš exotický, Feedly bez českého obsahu a Google News zase nadmíru překombinovaný.

Vyzkoušejte ji a dejte nám vědět v diskuzi pod článkem.

Diskuze (33) Další článek: Dell Inspiron 11: levný otočný notebook s Core i3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,