Také Oracle bude virtualizovat sítě a kupuje společnost Xsigo Systems

Jak se zdá, virtualizace sítí bude skutečně další velikou věcí, která bude pohánět datová centra. Jenom pár dní poté, co VMware oznámil odkup mladého startupu Nicira za 1,26 miliardy dolarů, což je zhruba čtvrtina jeho ročních příjmů, s podobnou zprávou přišel také Oracle. Ten za nespecifikovanou částku kupuje rovněž mladý projekt Xsigo Systems.

Technologie od Xsigo umí, podobně jako konkurenční Nicira, do značné míry nahrazovat klasický síťový hardware, jako jsou switche a další, softwarovou platformou. To zjednodušeně znamená to, že firmy a provozovatelé datových center už nemusí kupovat a spravovat takové množství síťového hardwaru, ale jednotlivá síťová spojení mohou vytvářet virtuálně.

VMware už s podobným konceptem před několika lety změnil svět serverů. Jejich virtualizace pomocí softwaru umožnila provozování více virtuálních strojů na jednom fyzickém, což výrazně snižuje náklady a nároky na správu sítě, a právě virtualizace se stala základem pro budování privátních i veřejných cloudů. Startupy jako Nicira nebo Xsigo Systems dělají se sítěmi podobné věci, jako VMware a později třeba Microsoft a Citrix udělali se servery.

Virtuální síťová kapacita

„Díky technologiím Xsigo mohou společnosti redukovat složitost a správu sítí v datových centrech díky dynamicky rozdělovaným prostředkům,“ vzkazuje poněkud neurčitě v oficiálním prohlášení viceprezident Oraclu John Fowler. Za tímto sdělením se nicméně skrývá skutečný problém. S tím, jak roste počet virtuálních serverů a zvyšuje se množství datových toků, je nutné budovat čím dál schopnější a komplexnější sítě.

Softwarové nástroje toto mohou řešit efektivněji a pohodlněji. „Rychlé šíření virtualizovaných serverů se v posledních letech stalo esencí pro virtualizaci podpůrných síťových spojení,“ doplňuje Fowler. Nyní je možné namísto instalace dalších switchů, kabelů a jejich nastavování jednoduše klepnout v administrátorské konzoli a spojení vytvářet virtuálně.

Technologie od Xsigo například umožňují vytvářet virtuální „zásobárnu“ síťové kapacity, ke které mohou ostatní zařízení a zdroje dynamicky přistupovat dle potřeby. Xsigo nabízí kromě samotného softwaru vlastní hardware, který je možné připojit do jakékoliv IT infrastruktury a systém začít provozovat. Produkt funguje na otevřených standardech a pracuje se všemi storage systémy, sítěmi a virtualizačními hypervisory.

Oracle prozatím podrobně nespecifikoval, jak s touto otevřeností naloží a jak přesně hodlá nově získané technologie využívat. Firma Larryho Ellisona se každopádně snaží prodávat svá řešení jako celek a je možné, že Xsigo pouze rozšíří jeho vlastní produkty. Ellison ostatně Oracle přirovnává k Applu. Podobně jako Steve Jobs, i on věří na úzkou provázanost hardwaru a softwaru a prodeji jako celku.

Pomoci i sami sobě

Pro Oracle je každopádně virtualizace velice důležitou součástí celého byznysu. Firma už se delší dobu snaží zákazníkům, kteří používají jeho databázové systémy, prodat také vlastní virtualizační platformu Oracle VM, která přímo konkuruje VMware a dalším. Zástupci společnosti tvrdí, že díky odkupu Xsigo Systems budou mít k dispozici kompletní virtualizační infrastrukturu pro budování cloudů. Xsigo už nyní nabízí produkt spojený s databází Oraclu.

Oraclu se virtualizace sítí hodí také do jeho vlastních datových center, kde mimo jiné provozuje veřejný Oracle Cloud. Nová technologie mu může snížit náklady a ulehčit správu. Šéf Oraclu už ostatně při představování Oracle Cloudu upozorňoval na to, že dobré virtualizované prostředí je pro jeho společnost jeden ze zásadních stavebních kamenů.

Společnost Xsigo Systems funguje od roku 2004 a ve formě venture kapitálu získala částku kolem 51 milionů dolarů od investičních skupin, jako jsou Kleiner Perkins, Greylock Partners nebo Khosla Ventures. Mezi nejvýznamnější zákazníky firmy patří eBay, British Telecom, Softbank, Verizon, Accenture, Salesforce.com a další.

Pro jednoho z největších dodavatelů podnikových aplikací na světě je koupě Xsigo Systems již letošní šestou akvizicí. Firma doposud nakupovala především společnosti, které umožnili rozvoj aplikací a služeb v rámci Oracle Cloudu. Sloučení s nejnovějším úlovkem má být dokončeno na podzim tohoto roku a do té doby budou oba subjekty fungovat samostatně.

V oblasti softwarově definovaných sítí (SDN) se kromě VMware a Oraclu aktivně angažují také další velké společnosti, například Juniper Networks, Dell, HP a zejména Cisco. To letos představilo vlastní strategii a kromě toho vytvořilo samostatný startup Insieme, který dělá podobné věci, jako Nicira a Xsigo.

Váš názor Další článek: Nové Safari 6: konečně změna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,