Historie | Počítače | IT Osobnosti

Takhle zněla první počítačem zahraná muzika Už je to neskutečných 65 let

Zatímco laboratoře Sony se před pár dny pochlubily, že jejich neuronová síť složila svoji první skladbu inspirovanou Beatles, Britská knihovna zrekonstruovala nejstarší nahrávku hrajícího počítače. Propastný rozdíl mezi oběma nahrávkami docela příznačně vyjadřuje, co se ve světě výpočetních technologií odehrálo za posledních 65 let.

Za prvním hrajícím počítačem nestojí žádná jiná ikona než Alan Turing. Jeho prototyp počítače z řady Mark II disponoval na sklonku 40. let jednoduchým reproduktorem, do kterého šlo pomocí instrukce poslat jednoduché prasknutí, které bylo jakýmsi předchůdcem současného stavového pípnutí.

Podstatné je to, že Turingův reproduktor zvládl více typů prasknutí, takže když jej v různých kombinacích vědec opakoval s určitou frekvencí stále dokola, lidské ucho slyšelo několik základních tónů.

Pak už stačilo pouze vzít noty a napsat program, který zahrál hymnu Spojeného království God Save the Queen.

340174265
Alan Turing (zcela vpravo) před konzolí počítače Mark II (Foto: University of Manchester School of Computer Science)

V roce 1951 si přijela novinku poslechnout i redakce BBC, a v Manchasteru tak vznikl první záznam, na který pak celá desetiletí padal prach archivu Britské knihovny, než se jej pokusili zrekonstruovat Jack Copeland a Jason Long – profesí počítačový vědec a skladatel. Byla to totiž skutečně věda. Záznam byl vzhledem k době pořízení natolik nekvalitní, že nikdo netušil, jak přesně reproduktor na počítači Mark II opravdu zněl. Dvojice tedy musela prozkoumat zbytky přeživší dokumentace již dávno neexistujícího počítače a zapojit do rekonstrukce i zvukovou teorii.

Výsledkem je však přesná interpretace, jak před bezmála sedmdesáti lety zněla první softwarová muzika. A nebylo to vůbec špatné! Vždyť podobně zněl počítačový zvuk ještě v dobách DOSu.

Diskuze (2) Další článek: Čínský gigant Didi pro sdílenou jízdu investoval desítky milionů dolarů do platformy pro sdílení kol ve městech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,