Technologické akcie jsou nejlevnější za sedm let

Americké technologické akcie, druhý nejúspěšnější sektor za posledních deset let, jsou nyní nejlevnější – v poměru jejich ceny k zisku – za sedm let. Navíc jim hrozí další pokles. Analytici totiž v nedávné době mírnili očekávání ohledně zisků za právě probíhající čtvrtletí.

Z názorů více než dvou tisíc analytiků sledovaných agenturou Bloomberg vyplývá, že zisky počítačových společností ve druhém letošním čtvrtletí spadnou meziročně o 5,5 procenta, protože spotřebitelé a veřejný sektor hlídají veškeré výdaje. Sektor technologických akcií, vedený společnostmi Apple a IBM, se nyní obchoduje na třináctinásobku očekávaného ročního zisku (ukazatel P/E). Jde o nejnižší hodnotu v rámci celého širšího amerického indexu S&P 500 a nejnižší od začátku kompilování těchto údajů agenturou Bloomberg v roce 2006.

Možná nejméně rostoucí skupina

Optimističtí investoři tvrdí, že akcie technologických firem jsou nyní velmi levné a neměly by se opomenout, jelikož světová ekonomika nadále roste. Pesimisté naopak říkají, že technologické tituly letos zůstanou nejméně rostoucí skupinou v indexu S&P 500, protože firmy, spotřebitelé a vlády utrácejí za technologie méně v reakci na pomalejší hospodářský růst především v Evropě a Číně. Také návrh amerického rozpočtu prezidenta Obamy počítá s poklesem výdajů na technologie o 2,5 miliardy dolarů do roku 2015.

„Mám pocit, že většina manažerů zůstane sedět na svých rozpočtech až do konce letošního roku,“ uvedl pro Bloomberg Peter Sorrentino, který ve společnosti Huntington Asset Advisors spravuje akcie Googlu za 14,7 miliardy dolarů. V loňském roce se zbavil cenných papírů Applu a Accenture.

Váš názor Další článek: jv16 PowerTools: Vše, co potřebujete k údržbě počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,