Telefónica koupila eyeOS, operační systém v prohlížeči

Španělská telekomunikační společnost Telefónica působící na mnoha světových trzích za nespecifikovanou částku kupuje rovněž španělskou – či možná spíše katalánskou – firmu eyeOS. Ta umí převádět tradiční počítačové aplikace do webového prohlížeče a Telefónica tak ukazuje, že hledá další z cest, jak začít vydělávat na něčem jiném, než jsou SMS zprávy a volání.

Takzvané streamování virtuálních počítačů z cloudů v datových center do koncových zařízení uživatelů (zejména z řad firemních zákazníků) není pro mobilní operátory v podstatě nic nového. Telefónica (dnes už součást PPF) tuto službu i na českém trhu nabízí už několik let, podobně jako třeba T-Mobile a další hráči na cloudovém trhu. Koupený eyeOS na to jde ale trochu jinak.

Zatímco dosavadní možnosti operátorů se spoléhaly na technologická řešení od společností jako VMware a Citrix, která prostě na dálku streamují celá Windows, mladý startup se sídlem v Barceloně vyvíjí vlastní otevřený operační systém běžící skrze HTML5 v tradičním webovém prohlížeči. Do tohoto prostředí je pak možné převést prakticky jakoukoliv z běžných aplikací pro Windows a Linux.

Virtuální počítače už asi ožívají

Aplikace jako Office, AutoCAD a mnohé další jsou pak dostupné na dálku bez instalace skrze webový prohlížeč jak na osobním počítači, tak na chytrém telefonu nebo tabletu. Platí se za to tradiční cloudové poplatky. Zákazníci tak nemusí pořizovat licence za jednotlivý software a nic instalovat, stačí browser a údaje pro přihlášení.

Telefónica chce s technologií od eyeOS zacílit malé a střední podniky a veřejný sektor na všech trzích, kde společnost působí. Využije k tomu vlastní síť datových center a je vysoce pravděpodobné, že pro kvalitní doručování virtuálních počítačů využije také rozsáhlou optickou a mobilní síť. Jinými slovy zákazníkům pro tyto účely dodá ten nejlepší možný „prostor v kabelech“.

O trhu s virtuálními počítači už se mluví hodně dlouho. Každý rok vychází studie, že ten další už určitě bude rokem zásadní změny. V poslední době se věci skutečně začínají trochu hýbat. VMware koupil společnost Desktone a na základech získaných technologií postavil službu Horizon DaaS. Přidal se také Amazon, který v rámci svých cloudových aktivit spustil Amazon WorkSpaces.

VMware začal také spolupracovat s Googlem – skrze Horizon, respektive Desktone je možné na cloudovém operačním systému Chrome OS spouštět aplikace pro Windows. Samozřejmě opět streamované na dálku. Silnou roli v této oblasti samozřejmě stále hraje Citrix a jeho XenDesktop, který do velké míry celý trh prorážel.

Telefónica už s eyeOS spolupracovala v minulosti, podobně jako se podílí například na vývoji Firefox OS. Odkup má podle prohlášení představitelů obou společností eyeOS mimo jiné pomoci ve větší mezinárodní expanzi. Čísla, jaká si španělský operátor od byznysu s virtuálními počítači představuje, specifikována nejsou. Zveřejňovány nejsou ani výsledky dosavadních pokusů z této oblasti.

Startup eyeOS odstartoval v roce 2006 v Barceloně a v roce 2011 získal investici ve výši jednoho milionu eur. Velkými partnery projektu byly firmy jako IBM, NEC či SAP. Ten dokonce eyeOS používal pro převod některých vlastních aplikací do cloudu a webového prohlížeče.

Diskuze (1) Další článek: Zavření Silk Road nastartovalo internetový prodej drog

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,